72 letni Józef wpadł do nas w odwiedziny, bo dawno Go
nie było. Ponieważ była to niezapowiedziana wizyta przyniósł ze sobą dobre
przekąski z Nowej piekarni. Dostałam od Niego w prezencie torebkę małych
pączków w pudrze, dwa cebularze, trzy rożki z soczewicą i cztery pączki z
pomarańczą. Zaraz położyłam na talerze i zrobiłam gorącej herbaty. Józef miał
dla mnie wspaniałą wiadomość. Był na Mszy świętej U św. Rity na Augustiańskiej 3 w Krakowie razem
ze swoją żoną i modlił się o swoje uzdrowienie i został wysłuchany. Niedawno
był u lekarza i okazało się że choroba się wycofała. Guzy, które miał na
wątrobie zniknęły. Pani doktor prowadząca powiedziała, że to dopiero drugi
przypadek w Jej życiu, kiedy pacjent tak ciężko chory wraca do zdrowia. Cieszyłam
się bardzo, bo sama za Niego też się modliłam. Powiedział, że złożył
podziękowanie siostrom augustiankom na stronie www.ogródśwrity.pl i dziękuje bardzo Bogu za tę wielką łaskę.
Każdy kto ma problemy ze sobą i w swojej rodzinie może powierzać z wiarą i
ufnością swoje prośby św. Ricie, a zostanie wysłuchany. Józek bardzo w to
wierzy, On jest tym widocznym i namacalnym przykładem, że Św. Rita wysłuchuje zanosząc
do Boga nasze prośby. Przyniósł mi fajny przepis na Pyszny tort na Święta
Wielkanocne, żebym go zrobiła. A ja państwu go prezentuję poniżej.
Składniki:
Biszkopt:
35 dag mąki
- 20 dag cukru
- 6 jajek
Krem ajerkoniakowy:
20 dag
ugotowanego budyniu śmietankowego
- 20 dag masła
25 dag bitej śmietany
- 2 łyżki ajerkoniaku
- łyżka spirytusu
- 1 dag żelatyny
Przygotowanie:
1.
Przygotuj biszkopt: ubij białka z cukrem.
2.
Dodawaj
pojedynczo żółtka i mąkę.
3.
Masę przelej do formy o średnicy 18 cm i piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
4.
Upieczony
biszkopt przekrój w poprzek na 3 blaty.
5.
Przygotuj
krem: budyń utrzyj z masłem,
wymieszaj z bitą śmietaną.
6.
Następnie dodaj ajerkoniak, wlej spirytus, a na koniec dodaj namoczoną w małej
ilości wody i lekko podgrzaną żelatynę. Wymieszaj.
7.
Przygotowanym kremem przełóż blaty biszkoptowe.
8.
Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
Dowolnie udekoruj.
Komentarze
Prześlij komentarz