Pyszny tort na Święta Wielkanocne.



    
    72 letni  Józef wpadł do nas w odwiedziny, bo dawno Go nie było. Ponieważ była to niezapowiedziana wizyta przyniósł ze sobą dobre przekąski z Nowej piekarni. Dostałam od Niego w prezencie torebkę małych pączków w pudrze, dwa cebularze, trzy rożki z soczewicą i cztery pączki z pomarańczą. Zaraz położyłam na talerze i zrobiłam gorącej herbaty. Józef miał dla mnie wspaniałą wiadomość. Był na Mszy świętej  U św. Rity na Augustiańskiej 3 w Krakowie razem ze swoją żoną i modlił się o swoje uzdrowienie i został wysłuchany. Niedawno był u lekarza i okazało się że choroba się wycofała. Guzy, które miał na wątrobie zniknęły. Pani doktor prowadząca powiedziała, że to dopiero drugi przypadek w Jej życiu, kiedy pacjent tak ciężko chory wraca do zdrowia. Cieszyłam się bardzo, bo sama za Niego też się modliłam. Powiedział, że złożył podziękowanie siostrom augustiankom na stronie www.ogródśwrity.pl i dziękuje bardzo Bogu za tę wielką łaskę. Każdy kto ma problemy ze sobą i w swojej rodzinie może powierzać z wiarą i ufnością swoje prośby św. Ricie, a zostanie wysłuchany. Józek bardzo w to wierzy, On jest tym widocznym i namacalnym przykładem, że Św. Rita wysłuchuje zanosząc do Boga nasze prośby. Przyniósł mi fajny przepis na Pyszny tort na Święta Wielkanocne, żebym go zrobiła. A ja państwu go prezentuję poniżej.

Składniki:
Biszkopt:
          35 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 6 jajek

Krem ajerkoniakowy:
           20 dag ugotowanego budyniu śmietankowego
  • 20 dag masła
25 dag bitej śmietany
  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • łyżka spirytusu
  • 1 dag żelatyny

          Przygotowanie:
1.    Przygotuj biszkopt: ubij białka z cukrem.
2.    Dodawaj pojedynczo żółtka i mąkę.
3.    Masę przelej do formy o średnicy 18 cm i piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
4.    Upieczony biszkopt przekrój w poprzek na 3 blaty.

5.    Przygotuj krem: budyń utrzyj z masłem, wymieszaj z bitą śmietaną.
6.    Następnie dodaj ajerkoniak, wlej spirytus, a na koniec dodaj namoczoną w małej ilości wody i lekko podgrzaną żelatynę. Wymieszaj.
7.    Przygotowanym kremem przełóż blaty biszkoptowe.
8.    Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
Dowolnie udekoruj.

Komentarze