Kasia skończyła
studia i zaraz potem wyszła za mąż, ale przez 7 lat starali się z mężem o
dziecko i nie urodziła. Postanowiła wybrać się na rekolekcje charyzmatyczne z
O. Bashoborą na Stadion Narodowy. Poprosiła Ojca o modlitwę tylko nad sobą, ale Ojciec powiedział, że to jeszcze nie pora.
Dopiero po jakimś czasie zgodził się. Zaprosiła Go z S. Tomaszą do swojego domu i Tam ugościła Księdza
obiadem. Ojciec nie przyzwyczajony do polskiego jedzenia, potem próbował naszych specjałów. Kasia dała Mu do spróbowania wspaniale smakujący chleb
przyszłości z Nowej Piekarni, rożek z soczewicą, a na deser po obiedzie
poczęstowała Ojca seromakowcem swojej roboty. Wtedy właśnie pomodlił się nad
Kasią. Kobieta poczęła i urodziła potem zdrowego syna. Teraz ma już trzech
chłopaków w domu i dziękuje Bogu za dar macierzyństwa. Wybiera się w tym roku
na rekolekcje w lipcu z O Bashoborą, żeby dziękować za to co Bóg uczynił Jej
rodzinie. Do Lichenia szczególnie zaproszone są małżeństwa, które nie mogą mieć
dzieci i te, po których urodziły się pociechy. A jeśli masz kogoś z takim
problemem powiedz im o tym, żeby się zapisali. www.rdm.jezusnastadionie.pl.
Kasia podobnie jak
ja już myśli jak by tu najlepiej przeżyć Święta Wielkanocne. Pracuje i ma
trzech synów, więc trudno Jej będzie wykrzesać trochę czasu na przygotowania.
Powiedziałam Jej, żeby korzystała z Nowej Piekarni, bo warto. Wie, że ja szukam
dobrych przepisów, więc przesłała mi fajny przepis na pyszną babkę wielkanocną
z chałwą i orzechami. Jeśli chcesz skorzystać z tego przepisu to zapraszam.
Składniki na ciasto:
- 85 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g kwaśnej śmietany
Kruszonka orzechowa:
- 60 g masła
- 120 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25 g ciemnego cukru
Ponadto:
- 170 g chałwy (nie bakaliowej) pokrojonej w 3 cm kostkę
Przygotować kruszonkę:
Przygotować masło palone. W tym celu masło roztopić. Przez
kilka minut pogotować na średnim ogniu by się zbrązowiło i pachniało orzechami
(będzie koloru herbaty). Odstawić by lekko przestygło i wymieszać z orzechami i
cynamonem. Mieszankę podzielić na pół i jedną połowę dokładnie wymieszać z
cukrem.
Przygotować ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania
jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po
każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma
to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do misy przesiać mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać
szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o wymiarach górnych 12 x 25 cm (keksówkę) wysmarować
masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Do formy przełożyć połowę ciasta (przełożyłam odrobinę
więcej), wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać bezcukrowy mix orzechowy,
następnie wyłożyć chałwę. Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać. Na górę
wysypać cukrowy mix orzechowy.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 40 -
45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić lekko w formie a następnie
wyłożyć na kratkę.
Smacznego :-).
Komentarze
Prześlij komentarz