Bardzo dobra babka wielkanocna z chałwą i orzechami.


     Kasia skończyła studia i zaraz potem wyszła za mąż, ale przez 7 lat starali się z mężem o dziecko i nie urodziła. Postanowiła wybrać się na rekolekcje charyzmatyczne z O. Bashoborą na Stadion Narodowy. Poprosiła Ojca o modlitwę tylko nad sobą,  ale Ojciec powiedział, że to jeszcze nie pora. Dopiero po jakimś czasie zgodził się. Zaprosiła Go z S. Tomaszą  do swojego domu i Tam ugościła Księdza obiadem. Ojciec nie przyzwyczajony do polskiego jedzenia, potem  próbował naszych specjałów. Kasia dała Mu  do spróbowania wspaniale smakujący chleb przyszłości z Nowej Piekarni, rożek z soczewicą, a na deser po obiedzie poczęstowała Ojca seromakowcem swojej roboty. Wtedy właśnie pomodlił się nad Kasią. Kobieta poczęła i urodziła potem zdrowego syna. Teraz ma już trzech chłopaków w domu i dziękuje Bogu za dar macierzyństwa. Wybiera się w tym roku na rekolekcje w lipcu z O Bashoborą, żeby dziękować za to co Bóg uczynił Jej rodzinie. Do Lichenia szczególnie zaproszone są małżeństwa, które nie mogą mieć dzieci i te, po których urodziły się pociechy. A jeśli masz kogoś z takim problemem powiedz im o tym, żeby się zapisali. www.rdm.jezusnastadionie.pl.
    Kasia podobnie jak ja już myśli jak by tu najlepiej przeżyć Święta Wielkanocne. Pracuje i ma trzech synów, więc trudno Jej będzie wykrzesać trochę czasu na przygotowania. Powiedziałam Jej, żeby korzystała z Nowej Piekarni, bo warto. Wie, że ja szukam dobrych przepisów, więc przesłała mi fajny przepis na pyszną babkę wielkanocną z chałwą i orzechami. Jeśli chcesz skorzystać z tego przepisu to  zapraszam.

Składniki na ciasto:
  • 85 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 130 g kwaśnej śmietany
Kruszonka orzechowa:
  • 60 g masła
  • 120 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 25 g ciemnego cukru
Ponadto:
  • 170 g chałwy (nie bakaliowej) pokrojonej w 3 cm kostkę
Przygotować kruszonkę:
Przygotować masło palone. W tym celu masło roztopić. Przez kilka minut pogotować na średnim ogniu by się zbrązowiło i pachniało orzechami (będzie koloru herbaty). Odstawić by lekko przestygło i wymieszać z orzechami i cynamonem. Mieszankę podzielić na pół i jedną połowę dokładnie wymieszać z cukrem. 
Przygotować ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do misy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dodać kwaśną śmietanę. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 
Formę o wymiarach górnych 12 x 25 cm (keksówkę) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać.
Do formy przełożyć połowę ciasta (przełożyłam odrobinę więcej), wyrównać. Na wierzch równomiernie wysypać bezcukrowy mix orzechowy, następnie wyłożyć chałwę. Przykryć pozostałym ciastem, wyrównać. Na górę wysypać cukrowy mix orzechowy.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić lekko w formie a następnie wyłożyć na kratkę.
Smacznego :-). 

Komentarze