Pączki można robić z
mnóstwem wspaniałych dodatków. Dziś chciałbym wam zaproponować pączki z
pomarańczą. Na samą myśl o pomarańczowych pączkach ślinka cieknie. Przepis nie
jest skomplikowany a efekt jest smaczny i wyśmienity. Zapraszam was do
wspólnego zrobienia pączków z pomarańczą. Na dole tradycyjnie zamieszczam
składniki i przepis.
Składniki:
- trzy szklanki pszennej mąki tortowej;
- cztery żółtka;
- dwa dag drożdży;
- 40 gram masła;
- 1/3 szklanki greckiego jogurtu;
- 0.25 szklanki mleka;
- szczypta soli;
- jedna łyżka cukru;
- jedna łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej tartej;
- smalec, jako tłuszcz do smażenia;
Krem:
- 1,25 szklanki soku z pomarańczy, najlepiej wyciśniętej
samemu;
- trzy łyżki cukru;
- 400 ml śmietany kremówki 30 %;
- jedna łyżeczka skórki pomarańczowej;
- jedna galaretka pomarańczowa;
Dodatkowo:
- puder do posypania;
- jedna pomarańcza do farszu;
Na początek
przekładamy do miski drożdże, dolewamy letnie mleko, dodajemy odrobinę cukru
oraz tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Teraz to
odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby nam to wyrosło na około pół godziny. Żółtka
ubijamy z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy żółtka,
jogurt, sól, łyżkę skórki pomarańczowej kandyzowanej oraz wyrabiamy to
mikserem. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie i ostudzenie masła. Następnie
dodajemy do ciasta masło oraz dalej wyrabiamy mikserem ciasto przez około 10
minut. Nasze ciasto posypujemy delikatnie na wierzchu mąką. Przykrywamy
ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Kiedy
dany czas minie to wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką oraz rozciągamy
na placek o grubości jeden centymetr. Przy pomocy szklanki wycinamy koła oraz
układamy na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiamy, żeby podwoiło swoją
objętość na około godzinę. Jeżeli ciasto lepiej wyroście tym nasze pączki z
pomarańczą są smaczniejsze. Teraz będzie nam potrzebny głęboki garnek, gdyż
roztapiamy smalec. Żeby sprawdzić czy rozgrzany smalec nadaję się już to możemy
wrzucić np. kawałek obranego ziemniaka. Jeżeli temperatura będzie w porządku to
ziemniak zrumieni się po minucie. Potem wrzucamy po pięć pączków górą pączka do
dołu. Kiedy smażymy to regulujmy temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły.
Pamiętajmy, żeby smażyć z obu stron. Trzeba teraz sparzyć pomarańcze zetrzeć na
tarce o najmniejszych oczkach. Przesypujemy do słoiczka i zasypujemy trzema
łyżkami cukru i zakręcamy. Odstawiamy to do lodówki. Pamiętajmy, że skórka
będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskamy sok wraz z miąższem.
Połowę soku musimy zagotować i wsypać do niego galaretkę, którą w nim
rozpuszczamy. Pozostałą część soku dolewamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Teraz do naszej miski przekładamy galaretkę pomarańczową, dodajemy śmietanę
schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz miksujemy, do momentu, aż krem
będzie gęsty. Zimne pączki kroimy na pół i to trzeba posmarować kremem za
pomocą szprycy. Końcowymi etapami jest ułożenie kawałków pomarańczy i posypanie
ich cukrem pudrem.
Życzę smacznych pączków z pomarańczą.
Komentarze
Prześlij komentarz