Czas przed Świętami
Wielkanocnymi to czas, obfity w przygotowania do tego wielkiego wydarzenia.
Obfituje w przygotowanie przepysznych dań i ciast, które często mienią się
mnogością kolorów. Lubię ciasta, jakimi są mazurki, dlatego dziś zaproponuje
wam kolejną jego odsłonę. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 100 gram kostki do pieczenia;
- 350 gram mąki pszennej;
- 50 gram cukru;
- jedno jajo;
- jedno żółtko;
- dwie łyżki miodu;
- dwie łyżki mleka;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
Wierzch
- 125 gram kostki do pieczenia;
- 50 gram cukru;
- dwie łyżki miodu;
- 250 gram orzechów włoskich;
Dodatkowo
- 200 gram twardej marmolady;
Pierwszy krok w
przygotowaniu naszego ciasta polegać będzie na podgrzaniu mleka i wymieszanie
wraz sodą. Następnie do miski wkładamy kostkę do pieczenia, mąkę, cukier,
spienioną sodę zmieszaną z mlekiem, jajo, żółtko oraz miód. Teraz to wszystko
musimy wymieszać, najlepiej mikserem. Pamiętajmy, że całość musimy wyłożyć na
podsypany mąką stół oraz zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy to na
dwie równe części. Następnie trzeba
przygotować dwie takie same foremki o wymiarach 22 cm na 27 cm. Może też być
jedna do wielokrotnego użycia. Musimy rozwałkować porcje ciasta, najlepiej na
papierze do pieczenia, i przekładamy je razem z papierem do foremek.
Pamiętajmy, żeby nakłuć ciasto widelcem. Teraz wstawiamy jedną z foremek
rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez
około 15 minut. W między czasie przygotowujemy polewę. Siekamy lekko orzechy. W
rondelku roztapiamy kostkę do pieczenia, cukier oraz miód. Wsypujemy do naszej
masy posiekane orzechy oraz to musimy zagotować. Teraz uważajmy, bo gorącą
polewę orzechową wykładamy na surowe ciasto w drugiej foremce i wstawiamy to do
rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez
około 15 minut. Po upieczeniu studzimy. Kiedy mamy upieczony blat ciasta, pamiętajmy,
że bez orzechów, smarujemy marmoladą i przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość
należy lekko docisnąć i odstawić na godzinę, najlepiej do lodówki, żeby nasze
ciasto stężało. Pamiętajmy, że przed podaniem trzeba to pokroić na kawałki. I
jest, mamy przepyszny mazurek miodowo-orzechowy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz