Mazurek miodowo-orzechowy



  Czas przed Świętami Wielkanocnymi to czas, obfity w przygotowania do tego wielkiego wydarzenia. Obfituje w przygotowanie przepysznych dań i ciast, które często mienią się mnogością kolorów. Lubię ciasta, jakimi są mazurki, dlatego dziś zaproponuje wam kolejną jego odsłonę. Składniki oraz przygotowanie zamieszczam poniżej.
Składniki:
Ciasto
- 100 gram kostki do pieczenia;
- 350 gram mąki pszennej;
- 50 gram cukru;
- jedno jajo;
- jedno żółtko;
- dwie łyżki miodu;
- dwie łyżki mleka;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
Wierzch
- 125 gram kostki do pieczenia;
- 50 gram cukru;
- dwie łyżki miodu;
- 250 gram orzechów włoskich;
Dodatkowo
- 200 gram twardej marmolady;
  Pierwszy krok w przygotowaniu naszego ciasta polegać będzie na podgrzaniu mleka i wymieszanie wraz sodą. Następnie do miski wkładamy kostkę do pieczenia, mąkę, cukier, spienioną sodę zmieszaną z mlekiem, jajo, żółtko oraz miód. Teraz to wszystko musimy wymieszać, najlepiej mikserem. Pamiętajmy, że całość musimy wyłożyć na podsypany mąką stół oraz zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Dzielimy to na dwie równe części.  Następnie trzeba przygotować dwie takie same foremki o wymiarach 22 cm na 27 cm. Może też być jedna do wielokrotnego użycia. Musimy rozwałkować porcje ciasta, najlepiej na papierze do pieczenia, i przekładamy je razem z papierem do foremek. Pamiętajmy, żeby nakłuć ciasto widelcem. Teraz wstawiamy jedną z foremek rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. W między czasie przygotowujemy polewę. Siekamy lekko orzechy. W rondelku roztapiamy kostkę do pieczenia, cukier oraz miód. Wsypujemy do naszej masy posiekane orzechy oraz to musimy zagotować. Teraz uważajmy, bo gorącą polewę orzechową wykładamy na surowe ciasto w drugiej foremce i wstawiamy to do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Po upieczeniu studzimy. Kiedy mamy upieczony blat ciasta, pamiętajmy, że bez orzechów, smarujemy marmoladą i przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość należy lekko docisnąć i odstawić na godzinę, najlepiej do lodówki, żeby nasze ciasto stężało. Pamiętajmy, że przed podaniem trzeba to pokroić na kawałki. I jest, mamy przepyszny mazurek miodowo-orzechowy.
  Smacznego!

Komentarze