Mak i ser na kruchym cieście

Seromak to jedna z moich ulubionych słodkich bułek. Często mam ją ze sobą w trakcie podróży pociągiem lub podczas rowerowych wycieczek. Jednak w trakcie świąt seromak zamieniam na duet serowo – makowy, inaczej zwany seromakowcem. Poniżej jeden z wielu przepisów na to ciasto.

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 2 żółtka (białka przeznaczyć do masy serowej), 100 g masła
Składniki na masę makową:
400 g suchego maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki miodu, 50 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów i migdałów, 1/2 szklanki sparzonej skórki cytrynowej, aromat migdałowy
Składniki na masę serową:
500 g białego sera z wiaderka, 3 jajka + 2 białka pozostałe z ciasta, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru, aromat śmietankowy
Składniki na wierzch:
150 g cukru pudru, 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 1 – 2 łyżki gorącej wody, 50 g skórki pomarańczowej

Wykonanie:
Przygotować spód. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, wymieszać i zrobić w środku wgłębienie. Do dołka dodać żółtka, pokrojone w plastry masło i wszystko posiekać nożem, a następnie zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki.
Masa makowa. Mak wypłukać, sparzyć i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odsączyć i zemleć 2 – 3 razy.
Białka wstawić do lodówki. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku i wymieszać. Następnie dodać rodzynki, orzechy, migdały, skórkę z cytryny i aromat. Wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Masa serowa. Żółtka z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać ser, budyń i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Przygotować całość. Schłodzonym ciastem wylepić dno blaszki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać. Podpiec przez 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę makową, a na nią masę serową. Wstawić do piekarnika i piec około 60 – 70 minut w temperaturze 160 stopni, aż warstwa serowa się zarumieni. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny i z wodą. Lukrem polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.

Bułka seromak i seromakowiec. Dwie słodkości, w których mak i ser wspaniale się ze sobą uzupełniają. Na tutejszym blogu można odnaleźć różne przepisy na takie połączenia.

Komentarze