Kakaowy pączek z pomarańczą

Przeglądając ofertę Nowej Piekarni z Łukowa, można odnaleźć kilka ciekawych propozycji z kategorii pączki. Znajdziemy tam pączka z pomarańczą, pączka z kukułką, pączka toffi oraz kilka klasyków, choćby pączka małego w pudrze lub pączka z marmoladą w lukrze. I co by tu wybrać? Pączek z pomarańczą brzmi ciekawie, dlatego poniżej prezentuję pewien przepis.

Składniki na ciasto:
50 g świeżych drożdży, 4 łyżeczki cukru, 1 szklanka ciepłego mleka, 450 g mąki pszennej, 3 czubate łyżki kakao, 1/3 łyżeczki soli, 3 jajka, 50 g roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
600 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 3 łyżki cukru, 100 g miękkiego masła
Składniki na lukier:
3 szklanki cukru pudru, około 8 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Wykonanie:
Przygotować pączki. Do naczynia pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem, zalać mlekiem i zamieszać do rozpuszczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut.
W dużej misce umieścić mąkę wymieszaną z kakao i solą. Dodać jajka, masło i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Blat lekko nasmarować olejem. Wyłożyć na niego wyrośnięte ciasto i ponownie lekko zagnieść. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wyciąć pączki. Odłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni. Pączki smażyć z obu stron, na rumiano (środek pączków sprawdzić wykałaczką). Pączki wykładać na papierowy ręcznik.
Przygotować nadzienie. 500 ml soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budynie i dodać do gotującego się soku, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki. Do gorącego budyniu dodać masło w kawałkach i mieszać, aż się rozpuści. Na budyń położyć kawałek folii spożywczej i dokładnie docisnąć. Zapobiegnie to tworzeniu się na budyniu twardej warstwy. Wystudzony budyń przełożyć do szprycy i nadziać nim pączki.
Przygotować lukier. Sok pomarańczowy dodawać stopniowo do cukru pudru i dokładnie wymieszać. Pączki polukrować i posypać skórką pomarańczową.

Jeżeli ktoś uwielbia pączki, a ma ochotę na mniej tradycyjne smaki, to pączek z pomarańczą nadaje się do tego znakomicie. Możemy go przygotować samodzielnie lub zakupić w oryginalnej wersji w piekarni.

Komentarze