Przeglądając ofertę Nowej Piekarni z Łukowa, można
odnaleźć kilka ciekawych propozycji z kategorii pączki. Znajdziemy tam pączka
z pomarańczą, pączka z kukułką, pączka toffi oraz kilka klasyków, choćby pączka
małego w pudrze lub pączka z marmoladą w lukrze. I co by tu wybrać? Pączek
z pomarańczą brzmi ciekawie, dlatego poniżej prezentuję pewien przepis.
Składniki na ciasto:
50 g świeżych drożdży, 4 łyżeczki cukru, 1 szklanka ciepłego mleka, 450 g
mąki pszennej, 3 czubate łyżki kakao, 1/3 łyżeczki soli, 3 jajka, 50 g
roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
600 ml soku pomarańczowego, 2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 3 łyżki
cukru, 100 g miękkiego masła
Składniki na lukier:
3 szklanki cukru pudru, około 8 łyżek soku pomarańczowego
Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Przygotować pączki. Do naczynia pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem, zalać
mlekiem i zamieszać do rozpuszczenia. Przykryć lnianą ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut.
W dużej misce umieścić mąkę wymieszaną z kakao i solą. Dodać jajka, masło
i rozczyn. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
Blat lekko nasmarować olejem. Wyłożyć na niego wyrośnięte ciasto i
ponownie lekko zagnieść. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wyciąć pączki.
Odłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryć i odstawić w
ciepłe miejsce na 30 minut.
W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 180 stopni. Pączki
smażyć z obu stron, na rumiano (środek pączków sprawdzić wykałaczką). Pączki wykładać
na papierowy ręcznik.
Przygotować nadzienie. 500 ml soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku
rozmieszać budynie i dodać do gotującego się soku, dokładnie mieszając, by nie
powstały grudki. Do gorącego budyniu dodać masło w kawałkach i mieszać, aż się
rozpuści. Na budyń położyć kawałek folii spożywczej i dokładnie docisnąć.
Zapobiegnie to tworzeniu się na budyniu twardej warstwy. Wystudzony budyń
przełożyć do szprycy i nadziać nim pączki.
Przygotować lukier. Sok pomarańczowy dodawać stopniowo do cukru pudru i
dokładnie wymieszać. Pączki polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Jeżeli ktoś uwielbia pączki, a ma ochotę na mniej
tradycyjne smaki, to pączek z pomarańczą nadaje się do tego znakomicie. Możemy go
przygotować samodzielnie lub zakupić w oryginalnej wersji w piekarni.
Komentarze
Prześlij komentarz