Myśląc o Świętach
przygotowałam niespodziankę dla naszych dzieci. Jest ich sześcioro. W czasie
Świąt Wielkanocnych przychodzi do nich zając i wręcza drobne upominki. Zawsze staram
się bardzo, żeby to były wymarzone drobiazgi, na które maluchy czekają. Na te
Święta do tych prezentów chciała bym dodać jeszcze drożdżowego zajączka,
którego dzisiaj postaram się upiec. Myślę, że sprawi on wiele radości naszym
dzieciom. Obserwując tylko naszą Agatkę muszę powiedzieć, że ma dużo pomysłów i
lubi niespodzianki. Ostatnio podczas zabawy pokazała mi swoją pomysłowo
zrobioną kanapeczkę. Wycięła ją ze środka kawałka chleba dobrego i posmarowała
dżemem. A kanapka miała kształt serduszka. Zdradziła mi, że bardzo lubi pączki
małe w pudrze, a pączek z pomarańczą
bardzo jej smakował, gdy mama Gabrysi ją poczęstowała. Powiedziała, że niedługo
upiecze mi naleśniki w kształcie serca. Jak bawiłyśmy się w Nową Piekarnię
piekła mi z modeliny pyszne ciasta i różne inne wypieki i przynosiła do mojego pokoju. Upiekła rożek z
soczewicą, cebularz, bułkę rumianą i bułkę pyszną. Udawałam, że zajadam się na
niby nimi. Myślę, że z zajączka jak dostanie w prezencie na Święta też się
ucieszy. Zachęcam również państwa do robienia niespodzianek swoim maluchom, bo
to przecież taka niesamowita frajda.
Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Składniki
Ciasto:
Mąka pszenna – 400 g
Cukier – 100 g
Mleko – 125 ml
Jajka – 2 szt.
Drożdże – 20 g
Kostka do pieczenia Kasia – 50 g
Sól – 1 szczypta
Dodatkowo:
Orzechy laskowe – 6 sztuk.
Małe suszone żurawiny – 12 sztuk
Słupki migdałowe – 1 łyżka
Jajko – 1 sztuka
Ew. cukier – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką
mąki i odrobiną mleka. Kasię roztop. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, mleko,
podrośnięty zaczyn i jajka.
Do wymieszanych składników dodaj przestudzoną Kasię i
dokładnie wyrób mieszadłami miksera. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut
do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż je na podsypany mąką stół i
jeszcze raz zagnieć, aby odgazować ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą podziel na sześć
równych kawałków. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do zrobienia każdego zajączka weź dwa kawałki ciasta. Z jednego zrób główkę
z uszami, z drugiego brzuszek i łapki lub ogonek zajączka.
Elementy zajączka sklej smarując białkiem. Również przy
pomocy białka przyklej na buzi zajączka (wciskając mocno w przygotowane dołki) oczka i
nosek. Ze słupków migdałowych zrób wąsy. Zajączki posmaruj roztrzepanym jajkiem ew. posyp
cukrem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz