Drożdżowe zajączki.



     Myśląc o Świętach przygotowałam niespodziankę dla naszych dzieci. Jest ich sześcioro. W czasie Świąt Wielkanocnych przychodzi do nich  zając i wręcza drobne upominki. Zawsze staram się bardzo, żeby to były wymarzone drobiazgi, na które maluchy czekają. Na te Święta do tych prezentów chciała bym dodać jeszcze drożdżowego zajączka, którego dzisiaj postaram się upiec. Myślę, że sprawi on wiele radości naszym dzieciom. Obserwując tylko naszą Agatkę muszę powiedzieć, że ma dużo pomysłów i lubi niespodzianki. Ostatnio podczas zabawy pokazała mi swoją pomysłowo zrobioną kanapeczkę. Wycięła ją ze środka kawałka chleba dobrego i posmarowała dżemem. A kanapka miała kształt serduszka. Zdradziła mi, że bardzo lubi pączki małe  w pudrze, a pączek z pomarańczą bardzo jej smakował, gdy mama Gabrysi ją poczęstowała. Powiedziała, że niedługo upiecze mi naleśniki w kształcie serca. Jak bawiłyśmy się w Nową Piekarnię piekła mi z modeliny pyszne ciasta i różne inne wypieki i  przynosiła do mojego pokoju. Upiekła rożek z soczewicą, cebularz, bułkę rumianą i bułkę pyszną. Udawałam, że zajadam się na niby nimi. Myślę, że z zajączka jak dostanie w prezencie na Święta też się ucieszy. Zachęcam również państwa do robienia niespodzianek swoim maluchom, bo to przecież taka niesamowita frajda.
Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
    
Składniki
Ciasto:
Mąka pszenna – 400 g
Cukier – 100 g
Mleko – 125 ml
Jajka – 2 szt.
Drożdże – 20 g
Kostka do pieczenia Kasia – 50 g
Sól – 1 szczypta

Dodatkowo:
Orzechy laskowe – 6 sztuk.
Małe suszone żurawiny – 12 sztuk
Słupki migdałowe – 1 łyżka
Jajko – 1 sztuka
Ew. cukier – 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Kasię roztop. W misce wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, mleko, podrośnięty zaczyn i jajka.

Do wymieszanych składników dodaj przestudzoną Kasię i dokładnie wyrób mieszadłami miksera. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż je na podsypany mąką stół i jeszcze raz zagnieć, aby odgazować ciasto.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą podziel na sześć równych kawałków. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do zrobienia każdego zajączka  weź dwa kawałki ciasta. Z jednego zrób główkę z uszami, z drugiego brzuszek i łapki lub ogonek zajączka.

Elementy zajączka sklej smarując białkiem. Również przy pomocy białka przyklej na buzi zajączka  (wciskając mocno w przygotowane dołki) oczka i nosek. Ze słupków migdałowych zrób wąsy. Zajączki  posmaruj roztrzepanym jajkiem ew. posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.

Komentarze