Domowe cebularze

Idealny na drugie śniadanie, w sam raz na popołudniową przekąskę lub kolację, doskonały towarzysz w podróży i w trakcie górskich wędrówek. Te wszystkie cechy zamknięte są w drożdżowym cieście z cebulowym nadzieniem i makową posypką. Chodzi oczywiście o cebularza, przekąskę pochodzącą z Lubelszczyzny, która w ostatnich latach zyskała dużą popularność. I tak, jak to już z innymi produktami bywało, zaczęły powstawać różne wersje cebularza, czego dowodem są liczne przepisy w internecie i na łamach kulinarnych gazet.
Poniżej prezentuję kolejny przepis na cebularza, a więc jest w czym wybierać.

Składniki:
1 kg mąki pszennej, około 40 g świeżych drożdży, 6 łyżek mleka, 3 łyżeczki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 250 g masła
7 – 8 cebul, masło lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz, mak do posypania

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka lub niewielką kosteczkę. Podsmażyć na maśle lub oliwie na lekko rumiany kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drożdże pokruszyć do naczynia, wymieszać z letnim mlekiem, kilkoma łyżkami mąki i 2 łyżeczkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać pozostałą mąkę i odłożoną łyżeczkę cukru oraz sól. Dodać 1 jajko, rozczyn i roztopione masło. Składniki dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dolewając odrobinę letniej wody. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na równe części i uformować z nich placki. Rozłożyć je w odpowiednich odległościach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Dnem szklanki wykonać wgłębienia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Do wgłębień wyłożyć cebulowe nadzienie. Cebularze posypać makiem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Szeroki wybór przepisów daje nam możliwość znalezienia takiego, który spełni nasze osobiste wymagania. Warto pokusić się o wykorzystanie jednego z nich i przygotować własne domowe cebularze.

Komentarze