Idealny na drugie śniadanie, w sam raz na popołudniową
przekąskę lub kolację, doskonały towarzysz w podróży i w trakcie górskich
wędrówek. Te wszystkie cechy zamknięte są w drożdżowym cieście z cebulowym
nadzieniem i makową posypką. Chodzi oczywiście o cebularza, przekąskę pochodzącą
z Lubelszczyzny, która w ostatnich latach zyskała dużą popularność. I tak, jak
to już z innymi produktami bywało, zaczęły powstawać różne wersje cebularza,
czego dowodem są liczne przepisy w internecie i na łamach kulinarnych gazet.
Poniżej prezentuję kolejny przepis na cebularza, a więc jest w czym
wybierać.
Składniki:
1 kg mąki pszennej, około 40 g świeżych drożdży, 6 łyżek mleka, 3
łyżeczki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, 250 g masła
7 – 8 cebul, masło lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz, mak do
posypania
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka lub niewielką kosteczkę. Podsmażyć na maśle
lub oliwie na lekko rumiany kolor, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drożdże pokruszyć do naczynia, wymieszać z letnim mlekiem, kilkoma
łyżkami mąki i 2 łyżeczkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 15
minut do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Do miski wsypać pozostałą mąkę i odłożoną
łyżeczkę cukru oraz sól. Dodać 1 jajko, rozczyn i roztopione masło. Składniki
dokładnie wyrobić, w razie potrzeby dolewając odrobinę letniej wody. Z ciasta
uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić na 2 godziny do
wyrośnięcia. Ciasto podzielić na równe części i uformować z nich placki. Rozłożyć
je w odpowiednich odległościach na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Dnem szklanki wykonać wgłębienia i posmarować rozkłóconym jajkiem. Do wgłębień
wyłożyć cebulowe nadzienie. Cebularze posypać makiem i odstawić na 30 minut w
ciepłe miejsce. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Szeroki wybór przepisów daje nam możliwość znalezienia
takiego, który spełni nasze osobiste wymagania. Warto pokusić się o wykorzystanie
jednego z nich i przygotować własne domowe cebularze.
Komentarze
Prześlij komentarz