Tak się jakoś dziwnie złożyło, że w ostatnich
miesiącach pojawiło się tu sporo przepisów na chleb przyszłości. W myśl zasady,
jak szaleć to na całego, prezentuję kolejny chleb z tej właśnie kategorii. Tym
razem chleb przyszłości przygotowany jest w nieco inny sposób, a jego szczegóły
zawarte są w poniższym przepisie.
Składniki:
280 g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 170 ml ciepłej
wody, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki pokrojonych czarnych
oliwek, 3 łyżki suszonej bazylii
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i dodać pokruszone drożdże. Wodę wymieszać z oliwą i
solą, następnie wlać do mąki wymieszanej z drożdżami. Ze składników wyrobić
gładkie ciasto. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na około 45 minut.
Z wyrośniętego ciasta oderwać jego 1/3 części i odłożyć. Pozostałe ciasto
wymieszać z 3 łyżkami oliwek i 2,5 łyżkami bazylii. Uformować podłużny
bochenek.
Odłożony kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości około 3 – 4 mm.
Jego środek posmarować wodą i wyłożyć pozostałymi oliwkami. Na oliwki ułożyć
bochenek i dokładnie owinąć go ciastem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto położyć łączeniem do spodu
blachy. Wierzch lekko naciąć i posypać resztą bazylii. Odstawić na 25 minut do
wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Chleb piec około 30 – 35
minut, aż skórka będzie rumiana.
Przed nami Wielkanoc. Powoli zaczynamy przygotowania do
tradycyjnych w tym okresie wypieków. Pewnie niektórzy z nas pokuszą się o
upieczenie chleba do żurku bądź jakiegoś innego ulubionego bochenka. Można też
wykorzystać jeden z wielu przepisów na tutejszym blogu i pokusić się o
upieczenie świątecznego chleba przyszłości.
Komentarze
Prześlij komentarz