Chlebek na święta

Tak się jakoś dziwnie złożyło, że w ostatnich miesiącach pojawiło się tu sporo przepisów na chleb przyszłości. W myśl zasady, jak szaleć to na całego, prezentuję kolejny chleb z tej właśnie kategorii. Tym razem chleb przyszłości przygotowany jest w nieco inny sposób, a jego szczegóły zawarte są w poniższym przepisie.

Składniki:
280 g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 170 ml ciepłej wody, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek, 3 łyżki suszonej bazylii

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę i dodać pokruszone drożdże. Wodę wymieszać z oliwą i solą, następnie wlać do mąki wymieszanej z drożdżami. Ze składników wyrobić gładkie ciasto. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
Z wyrośniętego ciasta oderwać jego 1/3 części i odłożyć. Pozostałe ciasto wymieszać z 3 łyżkami oliwek i 2,5 łyżkami bazylii. Uformować podłużny bochenek.
Odłożony kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości około 3 – 4 mm. Jego środek posmarować wodą i wyłożyć pozostałymi oliwkami. Na oliwki ułożyć bochenek i dokładnie owinąć go ciastem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto położyć łączeniem do spodu blachy. Wierzch lekko naciąć i posypać resztą bazylii. Odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Chleb piec około 30 – 35 minut, aż skórka będzie rumiana.

Przed nami Wielkanoc. Powoli zaczynamy przygotowania do tradycyjnych w tym okresie wypieków. Pewnie niektórzy z nas pokuszą się o upieczenie chleba do żurku bądź jakiegoś innego ulubionego bochenka. Można też wykorzystać jeden z wielu przepisów na tutejszym blogu i pokusić się o upieczenie świątecznego chleba przyszłości.

Komentarze