Chleb żytni zajmuje bardzo ważną pozycję w tematyce
piekarniczej. Również na tutejszym blogu pojawiło się wiele wpisów dotyczących tego
rodzaju pieczywa. Dotyczyły one walorów zdrowotnych chleba żytniego, jego ciekawej
historii i oczywiście przepisów. Tych ostatnich trochę się nazbierało, bowiem
na przestrzeni lat powstało mnóstwo odmian tego chleba. Oprócz klasycznego
bochenka wykonanego z mąki żytniej i zakwasu, znajdziemy też chleby z domieszką
innych mąk, dodatkiem drożdży, ziaren, śliwek i ziemniaków. I właśnie ziemniaki
oraz mąka pszenna są uzupełnieniem chleba żytniego z poniższego przepisu.
Składniki:
300 g mąki żytniej + 1 szklanka, 200 g mąki pszennej, 150 g ugotowanych ziemniaków,
350 ml letniej wody, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Przygotować zakwas. Do 1/2 szklanki mąki żytniej dodać tyle letniej wody,
aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Masę przełożyć do słoika i
odstawić w ciepłe miejsce. Przez kolejne 4 – 5 dni dodawać codziennie 2 – 3 łyżki
mąki żytniej. Po tym czasie powstanie około 500 gramów zakwasu żytniego.
Przygotować ciasto. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Obie mąki
wymieszać z solą i dodać do ziemniaków. Następnie dodać miód, 200 g zakwasu i
350 ml wody. Składniki zagnieść na jednolite ciasto. Przełożyć do wyłożonej
papierem do pieczenia formy o wymiarach 10 x 30 cm. Przykryć folią i odstawić
na 3 godziny w ciepłe miejsce. Pod koniec zdjąć folię i poczekać do momentu, aż
ciasto urośnie do brzegów formy. Chleb piec 10 minut w temperaturze 230 stopni, następnie 30 – 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb żytni jest uznawany za jeden z najzdrowszych
produktów piekarniczych. Warto zadbać o to, by w miarę regularnie pojawiał się
on na naszych stołach, będąc elementem zrównoważonej diety.
Komentarze
Prześlij komentarz