Tym razem pragnę państwu zaproponować
chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego
i pestek dyni. Jest to błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu
wyrabiania i wyrastania.
Chleb jest bardzo
dobry, a zdrowe ziarenka pełne witamin i kwasów Omega3 i Omega6 zwiększają jego
wartość i sprawiają, że wybornie smakuje. Bardzo pyszny na pierwsze śniadanie i
do
pracy z świeżą wędliną, żółtym serem i zieloną sałatą. Podobny do chleba przyszłości z Nowej
Piekarni. Ja poleciła bym go jeszcze na święta do dobrej wędliny i pysznej
sałatki z kurczakiem na równi z chlebem dobrym i chlebem żytnim. Z wymienionych
przepisów można skorzystać poniżej.
Składniki
- 60 g zakwasu żytniego
- 400 g wody w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 4 g suchych drożdży
- 3 łyżki octu winnego - czerwonego
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek pestek dyni
- 100 g mąki orkiszowej
- 430 g mąki pszennej zwykłej
Przygotowanie:
1. Do miski wlać zakwas, wodę, i drożdże
wymieszać.
2. Następnie dodać mąkę i sól wyrobić przy
pomocy miksera przez około 5 minut, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić
do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny ). Formę o wymiarach 16
x 27 cm wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
3. Kiedy ciasto podrośnie, należy je wymieszać
przez kilka minut w mikserze lub łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy,
wierzch posypać ziarnami sezamu i czarnuszki lub innymi ulubionymi ziarenkami
4. Ponownie odstawić do
wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 st C.
5. Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu
i ostrożnie wstawić wyrośnięty chleb do piekarnika, piec przez 40 minut.
6. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, wystudzić
na kratce.
7. Smacznego!
Sałatka
warstwowa z kurczakiem
Składniki
4 porcje
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy meksykańskiej*
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- 1 por
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 150 g sera żółtego
- dowolna sałata
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu lub śmietan
Przygotowanie
- Filety kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami, na koniec obtoczyć w mące ziemniaczanej.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć kurczaka i na większym ogniu obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
- Obciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić na paseczki, włożyć do sitka i przelać wrzącą wodą z czajnika. Odcedzić.
- Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić. Odcedzić i pokroić ananasa oraz odcedzić kukurydzę. Ser żółty zetrzeć na tarce o większych oczkach.
- Układać składniki warstwowo w salaterce, pamiętając aby posmarować jedną warstwę majonezem a na nim rozsmarować jogurt lub śmietanę. Na wierzch dać posiekane liście sałaty.
- SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz