Chleb przyszłości z sałatką na Święta.



     Tym razem pragnę państwu zaproponować chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Jest to błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania.
Chleb jest bardzo dobry, a zdrowe ziarenka pełne witamin i kwasów Omega3 i Omega6 zwiększają jego wartość i sprawiają, że wybornie smakuje. Bardzo pyszny na pierwsze śniadanie i   do pracy z świeżą wędliną, żółtym serem i zieloną sałatą.  Podobny do chleba przyszłości z Nowej Piekarni. Ja poleciła bym go jeszcze na święta do dobrej wędliny i pysznej sałatki z kurczakiem na równi z chlebem dobrym i chlebem żytnim. Z wymienionych przepisów można skorzystać poniżej.

Składniki
  • 60 g zakwasu żytniego
  • 400 g wody w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 g suchych drożdży
  • 3 łyżki octu winnego - czerwonego
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 430 g mąki pszennej zwykłej

Przygotowanie:
1.    Do miski wlać zakwas, wodę, i drożdże wymieszać.
2.    Następnie dodać mąkę i sól wyrobić przy pomocy miksera przez około 5 minut, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny ). Formę o wymiarach 16 x 27 cm wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
3.    Kiedy ciasto podrośnie, należy je wymieszać przez kilka minut w mikserze lub łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy, wierzch posypać ziarnami sezamu i czarnuszki lub innymi ulubionymi ziarenkami
4.    Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 st C.
5.    Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu i ostrożnie wstawić wyrośnięty chleb do piekarnika, piec przez 40 minut.
6.    Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, wystudzić na kratce.
7.    Smacznego!

 Sałatka warstwowa z kurczakiem

Składniki
4 porcje
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy meksykańskiej*
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 150 g sera żółtego
  • dowolna sałata
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietan


Przygotowanie
  • Filety kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą, pieprzem oraz wszystkimi przyprawami, na koniec obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć kurczaka i na większym ogniu obsmażyć z każdej strony na złoty kolor.
  • Obciąć zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Pokroić na paseczki, włożyć do sitka i przelać wrzącą wodą z czajnika. Odcedzić.
  • Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić. Odcedzić i pokroić ananasa oraz odcedzić kukurydzę. Ser żółty zetrzeć na tarce o większych oczkach.
  • Układać składniki warstwowo w salaterce, pamiętając aby posmarować jedną warstwę majonezem a na nim rozsmarować jogurt lub śmietanę. Na wierzch dać posiekane liście sałaty.
  • SMACZNEGO!

Komentarze