Dzisiaj państwu chciała bym zaproponować
chleb dobry z Nowej Piekarni. Myślę, że bardzo poszukiwany przez cukrzyków. Powstał
z mąki żytniej i zakwasu żytniego, więc ma niski Indeks Glikemiczny. Jest
bardzo sprężysty i długo zachowuje świeżość. A jeśli państwo mieszkają daleko
od Nowej Piekarni zachęcam do spróbowania własnoręcznego wypieku. Ja znalazłam
podobny prosty przepis w internecie i
zamieszczam go poniżej zachęcając do eksperymentowania. Nie ma to jak
własnoręcznie upieczony chleb. Dobra gospodyni wcześniej przed Świętami głowi
się jak by tu najlepiej zapełnić przepysznymi łakociami świąteczny stół. Skąd
wziąć świeżą wędlinę i smaczny chleb? Jak przyrządzić mięsa i którą zrobić
sałatkę, żeby goście oniemieli z zachwytu. Zagląda do swoich starych
sprawdzonych przepisów, ogląda blogi i wybiera i eksperymentuje. Może chleb
żytni? Chleb Dobry? Chleb przyszłości? No i dobrze, bo to co sama zrobi to wie, że jest pewne i wie, że jest świeże i
gościom nie zaszkodzi. Chciała bym jeszcze do dobrego chleba i pysznej wędliny zaproponować sałatkę. Może państwo z niej
skorzystacie?
Chleb dobry z żytniej mąki.
Składniki:
·
300 g zakwasu żytniego
·
850 g mąki żytniej chlebowej
·
550 ml letniej wody
·
łyżka soli
·
garść ziaren np. słonecznika
Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i
wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi
długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin
(najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy
garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i
obsyp mąką lub otrębami.
Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami.
Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami.
Chleb piecz godzinę
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj
od razu po upieczeniu.
od razu po upieczeniu.
Smacznego :-)
Sałatka warstwowa.
Składniki
4 porcje
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka krojonego ananasa
- opcjonalnie: 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)
- 150 g sera żółtego
- 150 g szynki konserwowej
- 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- na wierzch: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera jeśli go używamy.
- Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę.
- Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka.
- Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską oraz udekorować papryką pokrojoną w kosteczkę.
- SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz