Chleb dobry z żytniej mąki.



     Dzisiaj państwu chciała bym zaproponować chleb dobry z Nowej Piekarni. Myślę, że bardzo poszukiwany przez cukrzyków. Powstał z mąki żytniej i zakwasu żytniego, więc ma niski Indeks Glikemiczny. Jest bardzo sprężysty i długo zachowuje świeżość. A jeśli państwo mieszkają daleko od Nowej Piekarni zachęcam do spróbowania własnoręcznego wypieku. Ja znalazłam podobny  prosty przepis w internecie i zamieszczam go poniżej zachęcając do eksperymentowania. Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb. Dobra gospodyni wcześniej przed Świętami głowi się jak by tu najlepiej zapełnić przepysznymi łakociami świąteczny stół. Skąd wziąć świeżą wędlinę i smaczny chleb? Jak przyrządzić mięsa i którą zrobić sałatkę, żeby goście oniemieli z zachwytu. Zagląda do swoich starych sprawdzonych przepisów, ogląda blogi i wybiera i eksperymentuje. Może chleb żytni? Chleb Dobry? Chleb przyszłości? No i dobrze, bo to co sama zrobi to  wie, że jest pewne i wie, że jest świeże i gościom nie zaszkodzi. Chciała bym jeszcze do dobrego chleba i pysznej wędliny  zaproponować sałatkę. Może państwo z niej skorzystacie?

Chleb dobry z żytniej mąki.

Składniki:
·      300 g zakwasu żytniego
·      850 g mąki żytniej chlebowej
·      550 ml letniej wody
·      łyżka soli
·      garść ziaren np. słonecznika

Wszystkie składniki (oprócz ziaren) umieść w misce i wymieszaj. Wyrabiaj tylko do połączenia składników. Mąka żytnia nie lubi długiego wyrabiania. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na blat, na 7 godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotuj formy - 2 keksówki, metalowy garnek lub tortownicę o średnicy około 26 cm. Formę wysmaruj od środka olejem i obsyp mąką lub otrębami.
Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Obsyp ziarnami.


Chleb piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Z formy wyjmuj
od razu po upieczeniu.
Smacznego :-)

Sałatka warstwowa.

Składniki
4 porcje
  • 5 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonego ananasa
  • opcjonalnie: 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)
  • 150 g sera żółtego
  • 150 g szynki konserwowej
  • 2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • na wierzch: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki

 Przygotowanie
  • Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera jeśli go używamy.
  • Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę.
  • Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka.
  • Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską oraz udekorować papryką pokrojoną w kosteczkę.
  • SMACZNEGO : )


Komentarze