Pieczywo z dodatkiem nasion to częsty widok na
sklepowych półkach. Również wielu z nas, piekąc własne domowe chleby i bułki,
korzysta z tego rodzaju dodatków. Dla tych, którzy uwielbiają pieczywo z dużą
ilością ziaren, podsyłam przypadkowo znaleziony przepis na chleb z dużą
ilością dodatków. Daję mu nazwę „chleb dobry”, bo dzięki obecności tych
wszystkich ziaren oraz maślanki jest bogaty w wiele witamin i minerałów. Chleb
dobry z poniższego przepisu nie wymaga wyrabiania, zatem jest mniej pracochłonny
i szybszy w przygotowaniu.
Składniki:
1/2 paczki świeżych drożdży, 1 szklanka letniej wody, 1 szklanka
maślanki, 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej, 1,5 szklanki mąki
pełnoziarnistej, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka otrębów pszennych lub
żytnich, 0,5 szklanki słonecznika, 0,5 szklanki siemienia lnianego, 1 łyżeczka
soli
Wykonanie:
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Wlać letnią wodę i wymieszać, aż drożdże
się rozpuszczą. Następnie wlać maślankę i ponownie wymieszać. Do miski wsypać
obie mąki oraz płatki owsiane, otręby, słonecznik, siemię lniane i sól. Całość dokładnie
wymieszać drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości
około 26 cm. Keksówkę wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180
stopni w funkcji termoobieg.
Domowe pieczenie chleba pozwała na swobodny dobór
składników według naszego uznania. Dlatego warto pokusić się o znalezienia
ciekawego przepisu i upiec taki własny chleb dobry.
Komentarze
Prześlij komentarz