Chleb dobry z ziarnami

Pieczywo z dodatkiem nasion to częsty widok na sklepowych półkach. Również wielu z nas, piekąc własne domowe chleby i bułki, korzysta z tego rodzaju dodatków. Dla tych, którzy uwielbiają pieczywo z dużą ilością ziaren, podsyłam przypadkowo znaleziony przepis na chleb z dużą ilością dodatków. Daję mu nazwę „chleb dobry”, bo dzięki obecności tych wszystkich ziaren oraz maślanki jest bogaty w wiele witamin i minerałów. Chleb dobry z poniższego przepisu nie wymaga wyrabiania, zatem jest mniej pracochłonny i szybszy w przygotowaniu.

Składniki:
1/2 paczki świeżych drożdży, 1 szklanka letniej wody, 1 szklanka maślanki, 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich, 0,5 szklanki słonecznika, 0,5 szklanki siemienia lnianego, 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Do dużej miski pokruszyć drożdże. Wlać letnią wodę i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wlać maślankę i ponownie wymieszać. Do miski wsypać obie mąki oraz płatki owsiane, otręby, słonecznik, siemię lniane i sól. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o długości około 26 cm. Keksówkę wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji termoobieg.

Domowe pieczenie chleba pozwała na swobodny dobór składników według naszego uznania. Dlatego warto pokusić się o znalezienia ciekawego przepisu i upiec taki własny chleb dobry.

Komentarze