Bułka rumiana z ziołami

Każda dobra piekarnia posiada w swoim asortymencie szeroki wybór bułek. Nie inaczej jest w Nowej Piekarni z Łukowa, w której bułki stanowią pokaźną grupę produktów. Wymienić tu można zdrową grahamkę, bułkę szkolną, bułkę pyszną, kajzerkę, bułkę z sezamem, bułkę rumianą i bułkę z dynią. Poniżej, dla osób lubiących domowe pieczywo, prezentuję przepis na bułkę rumianą, której smak możemy wesprzeć dodatkiem różnych ziół.

Składniki:
450 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 130 ml ciepłego mleka, 130 ml ciepłej wody, 30 g roztopionego masła + 4 łyżki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego cząbru lub innych ziół, 1 jajko

Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać z mlekiem i wodą. Dodając 30 g wystudzonego masła, wyrabiać mikserem do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na równe części. Dłońmi oprószonymi mąką formować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej blasze. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cztery łyżki masła utrzeć z rozdrobnionym czosnkiem i cząbrem lub innymi ulubionymi ziołami. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem, a na wierzch ułożyć wiórki ziołowego masła.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni na rumiany kolor.

Bułkę rumianą z powyższego przepisu możemy podać na śniadanie lub kolację. Zioła urozmaicają jej smak, dzięki czemu możemy ją spożyć bez dodatków. Będzie więc doskonałą przekąską w szkole lub pracy.

Komentarze