Każda dobra piekarnia posiada w swoim asortymencie
szeroki wybór bułek. Nie inaczej jest w Nowej Piekarni z Łukowa, w której
bułki stanowią pokaźną grupę produktów. Wymienić tu można zdrową grahamkę,
bułkę szkolną, bułkę pyszną, kajzerkę, bułkę z sezamem, bułkę rumianą i bułkę z
dynią. Poniżej, dla osób lubiących domowe pieczywo, prezentuję przepis na bułkę
rumianą, której smak możemy wesprzeć dodatkiem różnych ziół.
Składniki:
450 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonych
drożdży, 130 ml ciepłego mleka, 130 ml ciepłej wody, 30 g
roztopionego masła + 4 łyżki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonego cząbru lub
innych ziół, 1 jajko
Wykonanie:
Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać z mlekiem i wodą. Dodając 30 g
wystudzonego masła, wyrabiać mikserem do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od
miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 90 minut do
wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na równe części. Dłońmi oprószonymi mąką formować okrągłe
bułeczki. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej blasze.
Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cztery łyżki masła utrzeć z rozdrobnionym czosnkiem i cząbrem lub innymi
ulubionymi ziołami. Wstawić na 10 minut do zamrażalnika. Bułeczki posmarować
rozkłóconym jajkiem, a na wierzch ułożyć wiórki ziołowego masła.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni na rumiany kolor.
Bułkę rumianą z powyższego przepisu możemy podać na
śniadanie lub kolację. Zioła urozmaicają jej smak, dzięki czemu możemy ją spożyć
bez dodatków. Będzie więc doskonałą przekąską w szkole lub pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz