Bułka pyszna.



     Nowa Piekarnia na swoich półkach posiada duży wybór wyśmienitego pieczywa. Smaczny   i zdrowy chleb przyszłości, chleb dobry i chleb żytni, oraz bardzo zdrowe bułki rumiane i bułki pyszne.  Chciała bym się zatrzymać dzisiaj tylko przy bułce pysznej. Jest to bardzo zdrowa bułka, która w swoim wnętrzu posiada ziarna siemienia lnianego i słonecznika. Jest niezwykle zdrowa i smaczna. Taką bułkę chętnie bym kupiła dziecku na kanapkę do szkoły i sama bym sobie też wzięła. Poleciła bym też cukrzykowi, który szuka odpowiedniego dla siebie pieczywa. Nie mieszkam jednak w pobliżu żadnego sklepu z Nową Piekarnią, więc pozostaje mi tylko zakasać rękawy i wziąć się do roboty i upiec takie bułki własnoręcznie. Bułeczki są szybkie w przygotowaniu. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Jednak marzy mi się żeby Nowa Piekarnia sprzedawała swoje wyroby np.: w Małym Płaszowie, wtedy i my mielibyśmy dostęp do tak zdrowego pieczywa. Dzisiaj chciała bym zachęcić państwa do upieczenia tych bułek i do zrobienia dla siebie dobrej swojskiej wędliny we własnym piekarniku. Te bułki i upieczone mięso mogą się przydać na świąteczny stół. Myślę, że goście będą zadowoleni. Przepisy prezentuję poniżej.

Składniki:
·      400 g mąki (ja użyłam żytniej chlebowej, typ 720)
·      14 g suszonych drożdży (instant)
·      1/2 szklanki siemienia lnianego
·      60 g nasion słonecznika 1 łyżeczka soli
·      1 łyżeczka cukru
·      300 ml ciepłej wody
·      1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:
      Wsyp wszystkie składniki do jednej miski i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto rękoma, aż masa zacznie odklejać się od Twojej skóry. Może to zrobić za Ciebie robot, pod warunkiem, że użyjesz haka do ciasta, nie trzepaczek!

      Niech ciasto sobie odpocznie, przykryj je więc ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
     
     Uformuj zgrabne bułeczki, natnij na nich krzyżyk, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp słonecznikiem.

      Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut. Jeśli lubisz mocniej przypieczone, pozwól im powygrzewać się dłużej.
SMACZNEGO : )

Domowa wędlina do kanapek. Pieczona karkówka z solanki.

Jednym ze sposobów na soczyste mięso z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób, można też  upiec w ten sposób wieprzowinę. Choć do wody dodajemy dwie czubate łyżki soli na litr, nie ma obawy, mięso nigdy nie jest zbyt słone. Nie należy piec kawałków mniejszych niż kilogram, mały kawałek nie utrzyma porządnie soczystości. Świetna pieczeń do pieczywa i sałatek, bez polepszaczy i chemicznych dodatków znika szybko i może leżeć w lodówce dłużej niż kupiona w sklepie. Po wyjęciu mięsa z wody, należy osuszyć je papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami i zawinąć w folię aluminiową (matową stroną na wierzch).
Można też użyć foliowego rękawa czy formy typu „keksówka” nakrytej folią lub piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym. Niska temperatura pieczenia sprzyja delikatności mięsa, należy ją ustawić na 150 st. i piec na drugiej od dołu półce piekarnika, przez 3 godziny. Po upieczeniu i wyjęciu, zanim zaczniemy kroić, należy pozostawić mięso na 15 minut, inaczej soki znajdujące się w środku wypłyną na zewnątrz. Pyszny, świąteczny obiad i na zimno – doskonała wędlina.

 składniki: 
- 1,5 kg. karkówki
- 3 l. ciepłej wody wymieszanej z 6 czubatymi  łyżkami soli
- 4-5 ząbków czosnku.
-  olej do obsmażenia mięsa

jeśli lubimy „czysty” smak pieczonego mięsa – można pominąć poniższą mieszankę przypraw:
–  łyżeczka kolendry, łyżeczka gorczycy, granulowany czosnek, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki chilli, utłuc i wymieszać w moździerzu.

Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć i  ułożyć w niezbyt dużej misce czy naczyniu, zalać osoloną wodą tak, by mięso było całkowicie zanurzone. Odstawić pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24, najmniej na 12 godzin. W trakcie moczenia dobrze jest je obrócić. Wyjąć z wody, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, można odstawić jeszcze na pół godziny by porządniej obeschło. Ostrym, wąskim nożem naciąć w różnych miejscach małe szczelinki i wepchnąć w nie przecięte na pół ząbki czosnku. Mięso natrzeć mieszanką z moździerza. Piekarnik ustawić na 150 st. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Obsmażyć krótko mięso z wszystkich stron (teraz posypuję jeszcze czasem łyżką majeranku), zawinąć w folię aluminiową, matową stroną na wierzch, wsadzić do foliowego rękawa lub naczynia żaroodpornego. Wstawić mięso do piekarnika na trzy godziny. By uzyskać bardziej chrupiąca powierzchnię, można pod koniec pieczenia rozchylić folię,  przeciąć rękaw lub zdjąć pokrywkę z naczynia, zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 15 minut lub ustawić funkcję „grill” i obserwować, czy mięso zbytnio się nie rumieni. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem odstawić koniecznie na 15 minut by „odpoczęło”.
SMACZNEGO : )



Komentarze