Nowa Piekarnia na swoich półkach posiada duży
wybór wyśmienitego pieczywa. Smaczny i zdrowy chleb przyszłości, chleb dobry i
chleb żytni, oraz bardzo zdrowe bułki rumiane i bułki pyszne. Chciała bym się zatrzymać dzisiaj tylko przy
bułce pysznej. Jest to bardzo zdrowa bułka, która w swoim wnętrzu posiada
ziarna siemienia lnianego i słonecznika. Jest niezwykle zdrowa i smaczna. Taką
bułkę chętnie bym kupiła dziecku na kanapkę do szkoły i sama bym sobie też
wzięła. Poleciła bym też cukrzykowi, który szuka odpowiedniego dla siebie
pieczywa. Nie mieszkam jednak w pobliżu żadnego sklepu z Nową Piekarnią, więc
pozostaje mi tylko zakasać rękawy i wziąć się do roboty i upiec takie bułki
własnoręcznie. Bułeczki są szybkie w przygotowaniu. Mają chrupiącą skórkę i
miękki środek. Jednak marzy mi się żeby Nowa Piekarnia sprzedawała swoje wyroby
np.: w Małym Płaszowie, wtedy i my mielibyśmy dostęp do tak zdrowego pieczywa. Dzisiaj
chciała bym zachęcić państwa do upieczenia tych bułek i do zrobienia dla siebie
dobrej swojskiej wędliny we własnym piekarniku. Te bułki i upieczone mięso mogą
się przydać na świąteczny stół. Myślę, że goście będą zadowoleni. Przepisy
prezentuję poniżej.
Składniki:
·
400 g mąki (ja użyłam żytniej chlebowej, typ
720)
·
14 g suszonych drożdży (instant)
·
1/2 szklanki siemienia lnianego
·
60 g nasion słonecznika 1 łyżeczka soli
·
1 łyżeczka cukru
·
300 ml ciepłej wody
·
1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Wsyp
wszystkie składniki do jednej miski i wymieszaj. Wyrabiaj ciasto rękoma, aż
masa zacznie odklejać się od Twojej skóry. Może to zrobić za Ciebie robot, pod
warunkiem, że użyjesz haka do ciasta, nie trzepaczek!
Niech ciasto sobie odpocznie, przykryj je więc
ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Uformuj zgrabne
bułeczki, natnij na nich krzyżyk, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp
słonecznikiem.
Włóż bułeczki do piekarnika nagrzanego do
180°C i piecz przez około 30 minut. Jeśli lubisz mocniej przypieczone, pozwól
im powygrzewać się dłużej.
SMACZNEGO : )
Domowa wędlina do
kanapek. Pieczona karkówka z solanki.
Jednym ze sposobów na soczyste mięso
z piekarnika jest moczenie go przed pieczeniem w solance czyli
w wodzie z dużą zawartością soli. Często piekę tak drób, można
też upiec w ten sposób wieprzowinę.
Choć do wody dodajemy dwie czubate łyżki soli na litr, nie ma
obawy, mięso nigdy nie jest zbyt słone. Nie należy piec kawałków
mniejszych niż kilogram, mały kawałek nie utrzyma porządnie soczystości.
Świetna pieczeń do pieczywa i sałatek, bez polepszaczy
i chemicznych dodatków znika szybko i może leżeć w lodówce
dłużej niż kupiona w sklepie. Po wyjęciu mięsa z wody, należy
osuszyć je papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawami i zawinąć
w folię aluminiową (matową stroną na wierzch).
Można też użyć foliowego rękawa czy formy typu
„keksówka” nakrytej folią lub piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym.
Niska temperatura pieczenia sprzyja delikatności mięsa, należy ją ustawić
na 150 st. i piec na drugiej od dołu półce piekarnika,
przez 3 godziny. Po upieczeniu i wyjęciu, zanim zaczniemy kroić,
należy pozostawić mięso na 15 minut, inaczej soki znajdujące się
w środku wypłyną na zewnątrz. Pyszny, świąteczny obiad i na zimno
– doskonała wędlina.
składniki:
- 1,5 kg. karkówki
- 3 l. ciepłej wody wymieszanej z 6 czubatymi łyżkami soli
- 4-5 ząbków czosnku.
- olej
do obsmażenia mięsa
jeśli lubimy „czysty” smak pieczonego mięsa – można pominąć
poniższą mieszankę przypraw:
– łyżeczka kolendry, łyżeczka gorczycy, granulowany
czosnek, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki chilli, utłuc i wymieszać
w moździerzu.
Sposób przygotowania:
Karkówkę umyć i ułożyć w niezbyt dużej misce
czy naczyniu, zalać osoloną wodą tak, by mięso było całkowicie
zanurzone. Odstawić pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24,
najmniej na 12 godzin. W trakcie moczenia dobrze jest je obrócić.
Wyjąć z wody, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, można odstawić jeszcze
na pół godziny by porządniej obeschło. Ostrym, wąskim nożem naciąć
w różnych miejscach małe szczelinki i wepchnąć w nie przecięte
na pół ząbki czosnku. Mięso natrzeć mieszanką z moździerza. Piekarnik
ustawić na 150 st. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Obsmażyć
krótko mięso z wszystkich stron (teraz posypuję jeszcze czasem łyżką
majeranku), zawinąć w folię aluminiową, matową stroną na wierzch,
wsadzić do foliowego rękawa lub naczynia żaroodpornego. Wstawić mięso
do piekarnika na trzy godziny. By uzyskać bardziej chrupiąca
powierzchnię, można pod koniec pieczenia rozchylić folię, przeciąć
rękaw lub zdjąć pokrywkę z naczynia, zwiększyć temperaturę do 190
stopni i piec jeszcze 15 minut lub ustawić funkcję „grill”
i obserwować, czy mięso zbytnio się nie rumieni. Po wyjęciu
z piekarnika, przed krojeniem odstawić koniecznie na 15 minut
by „odpoczęło”.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz