Bułka pyszna z otrębami

Macie ochotę na bułkę pyszną? Jeśli tak to zapraszam do poniższego przepisu. Jest to bułka z dwóch rodzajów mąk w tym mąki razowej. Całości smaku bułki pysznej dopełnia w tym przypadku dodatek otrąb żytnich, płatków owsianych i maku. Warto pokusić się o wypróbowanie tego przepisu i przygotować takie bułeczki na kolację.

Składniki:
50 g świeżych drożdży, 300 ml chudego mleka lub wody, 1 łyżka cukru, 3 szklanki mąki pszennej, 3 szklanki mąki pszennej razowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki otrąb żytnich, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka maku, 3/4 kostki margaryny, 3 białka, olej

Wykonanie:
Drożdże i odmierzoną łyżeczkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać, dodać resztę cukru, sól, otręby, płatki i mak. Do suchej mieszanki wlać rozczyn i rozpuszczoną margarynę. Chwilę wyrobić i dodać ubite na pianę białka. Nadal wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni – w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Uformować z niego 9 bułek i ułożyć je na natłuszczonej blasze. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni, a jego ścianki spryskać wodą.. Bułki posmarować wodą rozrobioną z olejem. Piec 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 10 minut.

O bułce pysznej wspominam nieprzypadkowo, gdyż jest to produkt z Nowej Piekarni z Łukowa. Jej skład to mąka pszenna, mąka graham oraz słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane. Zatem warto ją spróbować.

Komentarze