U mnie ciąg
dalszy przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Chciała bym, żeby mój stół na
Świętach był ładnie udekorowany, dlatego
kupiłam już ładny obrus, na którym są kolorowe
jajka. Wcześniej do metalowego pudełka włożyłam ziemi i zasiałam żytko,
żeby na zielono urosło. W tym pudełku położę upieczonego baranka i kilka
kolorowych pisanek obok niego. Pokroję swojej roboty wędlinę, pasztet i dobry
chudy boczek. Położę też kilka rodzajów ciast na dużym talerzu, żeby zachęcić
gości do jedzenia. No i oczywiście świeży chleb dobry i chleb przyszłości w
wiklinowym koszyku przykryty lnianą ściereczką. Nie zapomnę o dobrych sałatkach
i o napojach, na które niektórzy goście szczególnie czekają. Proszę wybaczyć,
że nie będę piekła pączków z pomarańczą, ani nie zrobię małych pączków w
pudrze, lecz zajmę się pieczeniem wielkanocnego baranka, bo potem mogę nie
zdążyć, gdy źle rozłożę obowiązki przedświątecznych przygotowań.
Dobrze by było, żeby i państwo dali się zaprosić do pieczenia klasycznego baranka wielkanocnego z ciasta piaskowego,
posypanego cukrem pudrem. Najpierw jednak trzeba poszukać formy na baranka w
znanych nam źródłach. Tym, którzy wyrażą chęć do pieczenia tego baranka przepis
prezentuję poniżej.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 125g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 75g masła
- 25g mąki ziemniaczanej
- 125g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1.
Masło roztopić. Ostudzić.
2.
Blachę do pieczenia ustawić na najniższej szynie
w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 180°C.
3.
Ubić jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy na
puszystą masę.
4.
W osobnej miseczce wymieszać obie mąki. Mąki
przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
5.
Dalej mieszając dodać powoli roztopione masło.
6.
Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra)
wysmarować masłem lub margaryną. Formę złożyć i napełnić ciastem. (Nie
napełniać po sam brzeg. Ciasto urośnie podczas pieczenia. Jeśli jajka są duże,
ciasta może być za dużo. Z reszty można zrobić np. babeczki ;)
7.
Baranka piec w nagrzanym piekarniku około 30- 35
min. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
8.
Pozostawić w formie, aż ostygnie. Po
wyciągnięciu z formy w razie potrzeby ściąć kawałek ciasta, aby można było go postawić.
9.
Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz