Tort w angielskim stylu

Poniżej prezentuję kolejną propozycję na tort angielski. Torty w stylu angielskim charakteryzują się „osłonką” z masy cukrowej lub marcepanowej, bogatym zdobnictwem z lukru plastycznego i często ciekawymi kształtami. Tort angielski z poniższego przepisu posiada „osłonkę” z masy marcepanowej, a jego smak charakteryzuje się wyrazistą orzechową nutą.

Składniki na kruche ciasto:
180 g mąki, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mielonych orzechów laskowych, 1 jajko, 5 łyżek masła
Składniki na biszkopt:
4 jaja, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, 100 g mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
4 łyżki konfitury malinowej
Składniki na krem:
850 g śmietany kremówki, 200 g mielonych orzechów laskowych
Dekoracja:
350 g masy marcepanowej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka kakao, kilka całych orzechów laskowych

Wykonanie:
Ciasto kruche. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i z jajkiem. Dodać kawałki masła i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 26 cm, ułożyć w natłuszczonej tortownicy i ponakłuwać. Piec 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrami. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą.
Kruche ciasto wyjąć z piekarnika. Jego wierzch posmarować konfiturą malinową i zalać ciastem biszkoptowym. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić. Przekroić na 3 krążki.
Masa. Śmietanę kremówkę ubić. Niewielką część odłożyć. Resztę wymieszać z mielonymi orzechami lakowymi.
1/4 kremu rozsmarować na pierwszym krążku. Przykryć drugim krążkiem, posmarować 1/4 kremu i przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować pozostałą ilością kremu orzechowego. Schłodzić.
Dekoracja. Marcepan pokroić w kostkę, dodać cukier puder i zagnieść na jednolitą masę. Stolnicę oprószyć cukrem pudrem. Rozwałkować na niej masę na krążek o średnicy 38 cm. Przykryć nim tort i odciąć wystające brzegi. Odcięte części zagnieść z kakao, rozwałkować i wyciąć z nich choinki lub gwiazdki.
Tort udekorować kleksami z odłożonej bitej śmietany i kawałkami orzechów oraz marcepanowymi ozdobami, które można oprószyć cukrem pudrem.

Tort angielski z powyższego przepisu, posiada zimowo – świąteczną dekorację. Możemy jednak dokonać pewnych korekt w zdobnictwie i przygotować ją na urodziny lub inne ciekawe okazje.

Komentarze