Poniżej prezentuję kolejną propozycję na tort
angielski. Torty w stylu angielskim charakteryzują się „osłonką” z masy
cukrowej lub marcepanowej, bogatym zdobnictwem z lukru plastycznego i często
ciekawymi kształtami. Tort angielski z poniższego przepisu posiada „osłonkę” z
masy marcepanowej, a jego smak charakteryzuje się wyrazistą orzechową nutą.
Składniki na kruche ciasto:
180 g mąki, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mielonych orzechów laskowych, 1 jajko,
5 łyżek masła
Składniki na biszkopt:
4 jaja, 100 g cukru, 1 cukier waniliowy, 100 g mąki, 2 łyżki mąki
ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
4 łyżki konfitury malinowej
Składniki na krem:
850 g śmietany kremówki, 200 g mielonych orzechów laskowych
Dekoracja:
350 g masy marcepanowej, 100 g cukru pudru, 1 łyżka kakao, kilka całych
orzechów laskowych
Wykonanie:
Ciasto kruche. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i z jajkiem. Dodać
kawałki masła i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w
lodówce. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 26 cm, ułożyć w natłuszczonej
tortownicy i ponakłuwać. Piec 8 minut w temperaturze 200 stopni.
Biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrami. Dodać żółtka i
delikatnie wymieszać. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie
połączyć z masą.
Kruche ciasto wyjąć z piekarnika. Jego wierzch posmarować konfiturą
malinową i zalać ciastem biszkoptowym. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Wystudzić. Przekroić na 3 krążki.
Masa. Śmietanę kremówkę ubić. Niewielką część odłożyć. Resztę wymieszać z
mielonymi orzechami lakowymi.
1/4 kremu rozsmarować na pierwszym krążku. Przykryć drugim krążkiem,
posmarować 1/4 kremu i przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować
pozostałą ilością kremu orzechowego. Schłodzić.
Dekoracja. Marcepan pokroić w kostkę, dodać cukier puder i zagnieść na
jednolitą masę. Stolnicę oprószyć cukrem pudrem. Rozwałkować na niej masę na
krążek o średnicy 38 cm. Przykryć nim tort i odciąć wystające brzegi. Odcięte
części zagnieść z kakao, rozwałkować i wyciąć z nich choinki lub gwiazdki.
Tort udekorować kleksami z odłożonej bitej śmietany i kawałkami orzechów
oraz marcepanowymi ozdobami, które można oprószyć cukrem pudrem.
Tort angielski z powyższego przepisu, posiada zimowo –
świąteczną dekorację. Możemy jednak dokonać pewnych korekt w zdobnictwie i przygotować
ją na urodziny lub inne ciekawe okazje.
Komentarze
Prześlij komentarz