Tort truskawkowy.



      Niedawno na rynku pojawiły się już truskawki. Dobre gospodynie, które uwielbiają robić pyszne owocowe ciasta zabrały się do roboty. Moja koleżanka też na swoje okrągłe urodziny zrobiła nie tort angielski lecz tort truskawkowy. Na wierzchu tortu umieściła truskawki z kropkami z czekolady i wszyscy odgadli, że to są biedronki. Fajny pomysł. Ja natomiast chciałam państwu zaproponować tort udekorowany truskawkami posypką i rozetkami z kremu. Może jest trochę lepszy od biszkoptu z wiśnią? Nie wiem. Wszystko zależy od gustu i smaku klienta. Ten tort przygotowałam z myślą o piątych urodzinach Gabrysi. Dziewczynka uwielbia sernik z rodzynkami, bo tata często im w domu piecze. Ostatnio jak mnie poczęstował to mi bardzo smakowało. Mężczyzna i tak mu pieczenie wychodzi. Może i w Twoim domu mąż lubi piec ciasta?  Teraz właśnie zachęcam wszystkich panów i panie do zrobienia tego truskawkowego tortu, a przepis prezentuję poniżej.

Tort truskawkowy
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opak
 Cukier – 0,5 szklanki  
Jajko – 2 szt.
mleko – 0,33 szklanki
Mąka – 1,2 szklanki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Kakao – 1 łyżka

Krem:
Śmietana 30% - 600 ml.
Cukier puder – 1 szklanka
Truskawki – 400 g.
Żelatyna – 4 łyżeczki
Słodka herbata – 0,66 szklanki
Alkohol – 25 ml.

Dekoracja:
Truskawki
Posypka czekoladowa i kolorowa – 1 opak.

Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.

Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30 minut.

Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.

200 mililitrów śmietany 30% ubij z połową cukru pudru. Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.

Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.

Tort wyjmij z tortownicy. 400 mililitrów schłodzonej śmietany 30% ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i rozetkami kremu.
SMACZNEGO 😊

Komentarze