Niedawno na
rynku pojawiły się już truskawki. Dobre gospodynie, które uwielbiają robić
pyszne owocowe ciasta zabrały się do roboty. Moja koleżanka też na swoje
okrągłe urodziny zrobiła nie tort angielski lecz tort truskawkowy. Na wierzchu
tortu umieściła truskawki z kropkami z czekolady i wszyscy odgadli, że to są
biedronki. Fajny pomysł. Ja natomiast chciałam państwu zaproponować tort
udekorowany truskawkami posypką i rozetkami z kremu. Może jest trochę lepszy od
biszkoptu z wiśnią? Nie wiem. Wszystko zależy od gustu i smaku klienta. Ten
tort przygotowałam z myślą o piątych urodzinach Gabrysi. Dziewczynka uwielbia
sernik z rodzynkami, bo tata często im w domu piecze. Ostatnio jak mnie poczęstował
to mi bardzo smakowało. Mężczyzna i tak mu pieczenie wychodzi. Może i w Twoim
domu mąż lubi piec ciasta? Teraz właśnie
zachęcam wszystkich panów i panie do zrobienia tego truskawkowego tortu, a
przepis prezentuję poniżej.
Tort truskawkowy
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opak
Cukier – 0,5 szklanki
Jajko – 2 szt.
mleko – 0,33
szklanki
Mąka – 1,2 szklanki
Proszek do pieczenia
– 2 łyżeczki
Kakao – 1 łyżka
Krem:
Śmietana 30% - 600
ml.
Cukier puder – 1 szklanka
Truskawki – 400 g.
Żelatyna – 4
łyżeczki
Słodka herbata –
0,66 szklanki
Alkohol – 25 ml.
Dekoracja:
Truskawki
Posypka czekoladowa
i kolorowa – 1 opak.
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i
kakao. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem. Do cały czas ucieranej
masy dodawaj po jednym jajku, a następnie mąkę i mleko.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj kostką do pieczenia
Kasia i obsyp mąką. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz w 180 st.C około 30
minut.
Upieczone ciasto wyjmij z tortownicy, odwróć do góry dnem i
zostaw do przestygnięcia. Chłodne ciasto przekrój na dwa blaty.
200 mililitrów śmietany 30% ubij z połową cukru pudru.
Połowę truskawek zmiksuj, resztę pokrój na kawałki. Żelatynę namocz w 1/3
szklanki zimnej przegotowanej wody by napęczniała, a następnie podgrzej aby się
rozpuściła. Żelatynę najpierw wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami, a
następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną i pokrojonymi truskawkami.
Dolny blat ciasta włóż ponownie do tortownicy i skrop połową
ponczu. Na ciasto wyłóż krem i przykryj drugim blatem. Całość polej resztą
ponczu i odstaw do lodówki by krem stężał.
Tort wyjmij z tortownicy. 400 mililitrów schłodzonej
śmietany 30% ubij z resztą cukru pudru na krem i posmaruj nią boki i wierzch
tortu. Pozostały krem włóż do szprycy. Tort udekoruj truskawkami, posypką i
rozetkami kremu.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz