Tort w stylu angielskim.



     Niedługo świętuje swoje imieniny Józef. Jego żona jest dobrą kucharką i potrafi przyrządzić smaczne dania, nie mówiąc o upieczeniu pysznego ciasta. Wcześniej piekła i przygotowywała dobre jedzenie na chrzciny. Piekła dobrą „Krówkę”, biszkopt z wiśnią, sernik z rodzynkami. Tak sobie zarabiała na życie. Mają trochę pola, więc mąkę mają swoją i dwie krowy. Mleko od tych krów jest dobre więc robi i sprzedaje smaczne sery. Na uroczyste świętowanie Jego imienin znalazła w internecie fajny przepis na  Tort Angielski z udziałem tego właśnie sera. Orzechy mają swoje więc, obrała i uprażyła na blaszce. Zamiast ponczu dodała do ciasta owoce: banany i pokrojone w kostkę ananasy, oraz uprażone orzechy. Te owoce są po to, żeby już niczym nie nasączać, bo ciasto przez to  ma swój charakterystyczny smak i wilgotność. Jak się przełoży pyszną masą maślano serową i posypie na wierzch orzechami to ciasto palce lizać.
Jeśli masz trochę czasu, chęci i odwagi, żeby upiec ten właśnie tort angielski to zapraszam.
Przepis prezentuję poniżej.

Składniki
Na ciasto:
  • 2 szklanki orzechów włoskich lub pekan posiekane
  • 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soda
  • 1/8 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu (może być również olejek waniliowy ale  wtedy tylko 4-5 kropli)
  • 4 średnie banany rozgniecione widelcem
  • 300g posiekanych ananasów z puszki
na krem:
  • 200g masła
  • 450 g serka śmietankowego(może być sernikowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki cukru pudru, przesianego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować 3 tortownice o takiej samej wielkości(24cm),lub jak nie macie można piec po kolei każdy placek. Wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia i boki wysmarować margaryną.

 Rozsypać orzechy równomiernie w jedną warstwę na blaszce, potem piec 6-8
minut – ostudzić.

W dużej misce mieszamy razem, mąkę, cukier, cynamon, sól, sodę i gałkę muszkatołową. Dodaj jajka, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj, dodaj rozgniecione banany, posiekane drobno ananasy i 1 szklankę  .uprażonych i ostudzonych orzechów (resztę zostaw do posypania po wierzchu) .Masę podziel
na trzy części, nalej równomiernie do przygotowanych blaszek.

Ciasta  piec przez 28-30 minut w temp.180 stopni.

Gdy ciasta się studzą, przygotuj krem. W dużej misce wymieszaj miękkie masło z serem i ekstraktem waniliowym aż będzie gładka masa, stopniowo dodawaj
cukier puder, zmiksuj razem aż wszystko się połączy, przez ok 3 min, żeby była
puszysta masa.

Przekładamy kremem nasze cienkie blaty ciasta i na wierzch również trochę kremu i posypać resztą orzechów, można również dać na wierzch wiórki czekolady. Ciasto wstawić do lodówki, co najmniej na noc, żeby masa stężała i
ciasto przeszło smakiem. Polecam naprawdę bo jest pyszne.
SMACZNEGO : )

Komentarze