Niedługo świętuje
swoje imieniny Józef. Jego żona jest dobrą kucharką i potrafi przyrządzić
smaczne dania, nie mówiąc o upieczeniu pysznego ciasta. Wcześniej piekła i
przygotowywała dobre jedzenie na chrzciny. Piekła dobrą „Krówkę”, biszkopt z
wiśnią, sernik z rodzynkami. Tak sobie zarabiała na życie. Mają trochę pola,
więc mąkę mają swoją i dwie krowy. Mleko od tych krów jest dobre więc robi i
sprzedaje smaczne sery. Na uroczyste świętowanie Jego imienin znalazła w
internecie fajny przepis na Tort
Angielski z udziałem tego właśnie sera. Orzechy mają swoje więc, obrała i uprażyła
na blaszce. Zamiast ponczu dodała do ciasta owoce: banany i pokrojone w kostkę
ananasy, oraz uprażone orzechy. Te owoce są po to, żeby już niczym nie nasączać,
bo ciasto przez to ma swój
charakterystyczny smak i wilgotność. Jak się przełoży pyszną masą
maślano serową i posypie na wierzch orzechami to ciasto palce lizać.
Jeśli masz trochę czasu, chęci i odwagi, żeby upiec ten
właśnie tort angielski to zapraszam.
Przepis prezentuję poniżej.
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki orzechów włoskich lub pekan posiekane
- 3 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soda
- 1/8 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka, lekko roztrzepane
- 1 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 łyżeczki waniliowego ekstraktu (może być również olejek waniliowy ale wtedy tylko 4-5 kropli)
- 4 średnie banany rozgniecione widelcem
- 300g posiekanych ananasów z puszki
na krem:
- 200g masła
- 450 g serka śmietankowego(może być sernikowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki cukru pudru, przesianego
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować 3 tortownice o
takiej samej wielkości(24cm),lub jak nie macie można piec po kolei każdy
placek. Wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia i boki wysmarować margaryną.
Rozsypać orzechy
równomiernie w jedną warstwę na blaszce, potem piec 6-8
minut – ostudzić.
minut – ostudzić.
W dużej misce mieszamy razem, mąkę, cukier, cynamon, sól,
sodę i gałkę muszkatołową. Dodaj jajka, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj, dodaj
rozgniecione banany, posiekane drobno ananasy i 1 szklankę .uprażonych i ostudzonych orzechów (resztę
zostaw do posypania po wierzchu) .Masę podziel
na trzy części, nalej równomiernie do przygotowanych
blaszek.
Ciasta piec przez 28-30 minut w temp.180 stopni.
Gdy ciasta się studzą, przygotuj krem. W dużej misce
wymieszaj miękkie masło z serem i ekstraktem waniliowym aż będzie gładka masa,
stopniowo dodawaj
cukier puder, zmiksuj razem aż wszystko się połączy, przez
ok 3 min, żeby była
puszysta masa.
Przekładamy kremem nasze cienkie blaty ciasta i na wierzch
również trochę kremu i posypać resztą orzechów, można również dać na wierzch
wiórki czekolady. Ciasto wstawić do lodówki, co najmniej na noc, żeby masa
stężała i
ciasto przeszło smakiem. Polecam naprawdę bo jest pyszne.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz