Pani Helenka w
lutym obchodziła urodziny. Na swoją okrągłą rocznicę zamówiła piękny Tort Angielski
w Nowej Piekarni. Drugiego marca zaś z okazji imienin rodzina kupiła Jej w prezencie pyszny sernik z
rodzynkami. Kiedyś sama piekła dobre ciasta i przyrządzała smaczne dania, ale
teraz zmogła Ją choroba i ciężko chora leży w łóżku. Robiła bardzo dobre
paszteciki z kapustą, pyszne pierogi z soczewicą. A najbardziej smakowały mi
Jej naleśniki z serem.
Jeśli przyjdzie komuś ochota na któreś z tych dań to można zamówić w
Nowej Piekarni. A wszystkich odważnych pragnę zachęcić do własnoręcznego
upieczenia sernika z rodzynkami na jakąś okazję, a sprawdzony przepis prezentuję poniżej.
Sernik z rodzynkami
Składniki:
- Ciasto: 3 szklanki mąki
- margaryna
- szklanka cukru
- jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
- 5 jaj
- szklanka cukru
- 0,5 margaryny
- 1,5 budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garście rodzynek
Przygotowanie
Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść
z nich elastyczne
ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę i wyrabiać.
Gotowe ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim dno blaszki z papierem do pieczenia.
SER: Margarynę rozpuścić w rondelku i zostawić do
ostygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, żółtka,
cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucić do miski i
delikatnie wszystko miksować. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i nadal
miksować do połączenia składników. Dodać rodzynki i wymieszać za pomocą łyżki.
Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę
serową wylać na kruche ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C
na około 45 minut.
Gotowy sernik posypać cukrem pudrem.
Gotowy sernik posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz