Sernik z rodzynkami.



     Pani Helenka w lutym obchodziła urodziny. Na swoją okrągłą rocznicę zamówiła piękny Tort Angielski w Nowej Piekarni. Drugiego marca zaś z okazji imienin  rodzina kupiła Jej w prezencie pyszny sernik z rodzynkami. Kiedyś sama piekła dobre ciasta i przyrządzała smaczne dania, ale teraz zmogła Ją choroba i ciężko chora leży w łóżku. Robiła bardzo dobre paszteciki z kapustą, pyszne pierogi z soczewicą. A najbardziej smakowały mi Jej naleśniki z serem.
Jeśli przyjdzie komuś  ochota na któreś z tych dań to można zamówić w Nowej Piekarni. A wszystkich odważnych pragnę zachęcić do własnoręcznego upieczenia sernika z rodzynkami na jakąś okazję, a sprawdzony  przepis prezentuję poniżej.

Sernik z rodzynkami
Składniki:
  • Ciasto: 3 szklanki mąki
  • margaryna
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 0,5 margaryny
  • 1,5 budyniu waniliowego
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garście rodzynek

Przygotowanie
Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść z nich elastyczne
ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę i wyrabiać. Gotowe ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim dno blaszki z papierem do pieczenia.
SER: Margarynę rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucić do miski i delikatnie wszystko miksować. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i nadal miksować do połączenia składników. Dodać rodzynki i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę serową wylać na kruche ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 minut.
Gotowy sernik posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO : )

Komentarze