Pisząc wczoraj o posiadającej wiele wersji krówce, nie
sposób pominąć innych, znanych nam od lat ciast. Bo przecież makowce, pierniki
i jabłeczniki również posiadają ogromną bazę przepisów i wielu zadeklarowanych miłośników.
Ale te wszystkie ciasta przebija moim zdaniem pewien wypiek, który niczym
osławiony kameleon dostosowuje swój wygląd do różnych okoliczności. Takim
ciastem jest oczywiście sernik, którego przeróżnych wersji nie da się już chyba
policzyć. Najpopularniejszy i będący częścią świątecznych stołów jest w tym
przypadku klasyczny sernik z rodzynkami. Natomiast poniżej znajduje się przepis,
którego bohaterem jest sernik z rodzynkami w objęciach kruchego ciasta.
Składniki na ciasto:
500 g mąki, 150 g cukru pudru, 250 g masła, 3 żółtka, szczypta soli, 1
łyżka kwaśnej śmietany
Składniki na masę serową:
5 jajek, 125 g masła, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 kg
zmielonego twarogu, 1 budyń śmietankowy, 100 g rodzynek, 100 g skórki
pomarańczowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dodać cukier puder, masło, żółtka, sól i śmietanę.
Składniki energicznie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na 2
godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części w proporcji 2 : 1. Większą część
ciasta rozwałkować na prostokątny placek o grubości około 5 mm. Blaszkę
posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej rozwałkowane
ciasto i ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180 stopni.
Przygotować masę serową. Jajka rozbić, białka (potrzebne do piany) rozdzielić
od żółtek. Masło utrzeć z cukrami i dodawać do niego po 1 żółtku i po 1 łyżce
twarogu, cały czas miksując. Następnie dołożyć budyń w proszku, rodzynki i
skórkę pomarańczową. Wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek.
Masę wylać na podpieczone ciasto i równo rozsmarować. Mniejszą część
ciasta rozwałkować i przełożyć na masę serową. Ciasto ponownie włożyć do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50 – 60 minut. Studzić w
piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem ciasto możemy ozdobić polewą
czekoladową i pasemkami z lukru. Sernik z rodzynkami stał się dla wielu
podstawową bazą do dalszych modyfikacji. Dzięki temu możemy dziś mówić o magii
tysiąca smaków tego niezwykłego wypieku.
Komentarze
Prześlij komentarz