Ostatnio
proponowałam państwu pierogi z mięsem i soczewicą. Teraz natomiast pragnę zaproponować pierogi wegetariańskie z
pieczarkami i soczewicą dla sześciu osób. Można to danie przygotować w 90
minut. Od czasu do czasu trzeba nawet odpocząć od mięsa i dać swojemu
organizmowi sporą porcję witamin i minerałów.
Kiedy zabieram się za
robienie pierogów z soczewicą przypomina mi się nasz piesek, którego nam ktoś
podrzucił z jakiegoś powodu, a u nas się zaaklimatyzował i kochaliśmy go
wszyscy bardzo, a zwłaszcza nasz Kacperek. Nie wiem dlaczego uwielbiał bardzo
pierogi z soczewicą? Pewnie ci państwo, u których był wcześniej nauczyli go
tego jeść. Jak nakładałam je na talerz domownikom on dawał nam do zrozumienia,
że uwielbia bardzo to danie. Po kryjomu przed mamą dawałam mu te pierogi i
patrzyłam jak jadł i jak mu one smakowały. Uwielbiał kluski śląskie, paszteciki
z kapustą i naleśniki z serem. Dawałam mu tylko troszkę, żeby łakomczuchowi
ślinka tak nie ciekła. Do psiej miski wkładałam jednak kaszę z mielonką, lub
psią karmę, ale on wolał nasze smakołyki.
Mam nadzieję, że i państwo przekonają się do tych pierogów i
jeszcze zachęcą swoich sąsiadów. Zapraszam do dzieła, a przepis zamieszczam
poniżej.
Pierogi z soczewicą
Składniki
- Farsz
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 20 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 5 dag startego żółtego sera
- sól, pieprz
- Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- ciepła woda- ok.1 szklanka
Przygotowanie
1.
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić, najlepiej
na noc. Wodę odlać, zalać świeżą i ugotować do miękkości, ostudzić. Cebulę i
pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju. Soczewicę wraz z pieczarkami i
cebulą zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ser, majeranek i
przyprawy, dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść elastyczne
ciasto, rozwałkować na cienki placek. Kubkiem lub szklanką wykrawać kółka, na
każdy nakładać porcję farszu i zlepiać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku do
momentu wypłynięcia. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz