Kontynuując temat o bezmięsnych potrawach proponuję
zatrzymać się chwilę przy przepisach na pasztecika z kapustą. Możemy go podać
na dwa sposoby. Pierwszy w wersji smacznej przekąski lub przystawki, drugi w
wersji dania głównego w trakcie obiadu lub kolacji. Na tutejszym blogu można
odnaleźć wiele przepisów na paszteciki z kapustą, bowiem możliwości ich przygotowania
jest bardzo dużo. Mogą to być paszteciki z ciasta kruchego, drożdżowego lub tak
jak w przypadku propozycji z Nowej Piekarni z Łukowa – półfrancuskiego. Poniżej
prezentuję przepis na nieco inną formę pasztecików, bo z ciasta naleśnikowego.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 jajo, pół szklanki mleka, pół szklanki wody, 12 dag mąki, sól, olej do
smażenia
Składniki na nadzienie:
80 dag kapusty cukrowej, 20 dag grzybów świeżych lub 2 dag suszonych, 1 mała
cebula, 1,5 łyżki margaryny, sól, pieprz
Składniki na panierkę:
1 jajo, 1 – 2 łyżki mleka, 3 łyżki bułki tartej, olej do smażenia
Wykonanie:
Jajko ubić trzepaczką, dodać stopniowo mąkę, mleko i wodę, lekko posolić,
zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki na natłuszczonej patelni.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, pokrajać w kawałki, zalać
niewielką ilością wrzącej wody, posolić, ugotować, odcedzić, ochłodzić i
dokładnie odcisnąć. Suszone grzyby ugotować. Świeże grzyby oczyścić, opłukać i
pokrajać w paski. Cebulę pokrajać w krążki, podsmażyć na margarynie. Dodać do
niej grzyby, wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem około 30 minut,
wystudzić. Kapustę i grzyby z cebulą zemleć w maszynce. Przełożyć na patelnię z
tłuszczem i krótko zasmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Usmażone naleśniki ułożyć na stolnicy w 4 rzędy po 3 sztuki tak, aby częściowo
na siebie zachodziły. Naleśniki smarować równo nadzieniem, zwinąć ciasno w
rulon. Z wierzchu położyć deseczkę i obciążyć ją ciężarkiem. Po godzinie, gdy
dobrze zastygnie pokrajać w krążki o grubości 1 – 1,5 cm.
Krążki zanurzyć w jajku rozmieszanym z mlekiem i posypać tartą bułką.
Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Ułożyć na półmisku w jeden rząd i przybrać
zieleniną.
Paszteciki z kapustą można podawać do czystych zup lub
jako danie podstawowe. Warto pokusić się o ich przygotowanie w tej formie i
urozmaicić tym sposobem codzienne menu.
Komentarze
Prześlij komentarz