Metrowiec.



     Chciałam państwu tym razem zaproponować smaczne ciasto metrowiec na  imieniny Grzesia. Dobry byłby tradycyjny sernik z rodzynkami, biszkopt z wiśnią, a o torcie angielskim już nie wspomnę. Ale Grzesio dzisiaj miał tylko ochotę na metrowiec. Widział jak mama tyle razy go przyrządzała, że sam go upiekł i pokroił, a żona zrobiła dobrą masę i posmarowała nią wszystkie plastry i polała polewą. Potem jak wystygło włożyła do lodówki i po wyjęciu pokroiła ukośnie. Do tego ciasta były dobre sałatki, nóżki na zimno z chlebem przyszłości i paszteciki z kapustą  z czerwonym barszczem. A teściowa  w prezencie przyniosła ciasto krówkę, którą sama wykonała. Goście najedzeni i zadowoleni poszli po udanej  uczcie do domu.
Pod spodem pragnę zaprezentować przepis na metrowiec i zaprosić do pieczenia.

METROWIEC
Składniki:
6 jajek (w temp. pokojowej)
·       2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki
·       1 szklanka cukru
·       18 łyżek oleju
·       12 łyżek letniej wody
·       1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·       2 łyżeczki kakao
·       2 budynie śmietankowe z cukrem
·       0,75 l mleka
·       kostka masła (w temp. pokojowej)
·       polewa czekoladowa
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem do białości, cały czas miksując dodać olej, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao, do drugiej części ciasta dodać 2 łyżeczki mąki. Dwie jednakowe, długie blaszki natłuścić i wysypać bułką tartą. Do jednej blaszki wylać jasne ciasto, a do drugiej ciemne. Ciasta piec jednocześnie w temp.
180 st. Przez około 45 min.
.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 0,75 l mleka. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń
I miksować do połączenia.

Wystudzone ciasta pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Składanie ciasta: jasny plaster – masa – ciemny plaster – masa – jasny plaster – masa – ciemny plaster itd. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Podawać pokrojone ukośnie.
SMACZNEGO : )

Komentarze