Chciałam państwu tym razem zaproponować smaczne
ciasto metrowiec na imieniny Grzesia.
Dobry byłby tradycyjny sernik z rodzynkami, biszkopt z wiśnią, a o torcie
angielskim już nie wspomnę. Ale Grzesio dzisiaj miał tylko ochotę na metrowiec. Widział
jak mama tyle razy go przyrządzała, że sam go upiekł i pokroił, a żona zrobiła
dobrą masę i posmarowała nią wszystkie plastry i polała polewą. Potem jak
wystygło włożyła do lodówki i po wyjęciu pokroiła ukośnie. Do tego ciasta były
dobre sałatki, nóżki na zimno z chlebem przyszłości i paszteciki z kapustą z czerwonym barszczem. A teściowa w prezencie
przyniosła ciasto krówkę, którą sama wykonała. Goście najedzeni i zadowoleni
poszli po udanej uczcie do domu.
Pod spodem pragnę
zaprezentować przepis na metrowiec i zaprosić do pieczenia.
METROWIEC
Składniki:
6 jajek (w temp. pokojowej)
· 2
szklanki mąki pszennej + 2 łyżeczki
· 1
szklanka cukru
· 18
łyżek oleju
· 12
łyżek letniej wody
· 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
· 2
łyżeczki kakao
· 2
budynie śmietankowe z cukrem
· 0,75
l mleka
· kostka
masła (w temp. pokojowej)
· polewa
czekoladowa
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem do białości, cały czas miksując dodać olej, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao, do drugiej części ciasta dodać 2 łyżeczki mąki. Dwie jednakowe, długie blaszki natłuścić i wysypać bułką tartą. Do jednej blaszki wylać jasne ciasto, a do drugiej ciemne. Ciasta piec jednocześnie w temp.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, cały czas miksując dodać olej, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie, równe części. Do jednej części ciasta dodać kakao, do drugiej części ciasta dodać 2 łyżeczki mąki. Dwie jednakowe, długie blaszki natłuścić i wysypać bułką tartą. Do jednej blaszki wylać jasne ciasto, a do drugiej ciemne. Ciasta piec jednocześnie w temp.
180 st. Przez około 45 min.
.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 0,75 l mleka. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 0,75 l mleka. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony budyń
I miksować do połączenia.
Wystudzone ciasta pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm.
Składanie ciasta: jasny plaster – masa – ciemny plaster – masa – jasny plaster – masa – ciemny plaster itd. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Podawać pokrojone ukośnie.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz