Kluski śląskie już dawno wyszły poza macierzysty
region. Ich smak, wygląd oraz możliwość połączenia z wieloma innym potrawami zwiększyły
ich popularność w innych zakątkach kraju. Miłośnicy klusek śląskich zaczęli je
przygotowywać w nowych wersjach, dodając do ciasta ciekawe składniki, dzięki
czemu zyskiwały one nowy smak i kolor. Kolorowe kluski śląskie są tematem dzisiejszego
wpisu, na które przepis, odnaleziony w jednej z gazet, znajduje się poniżej.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, 40 g mąki
pszennej, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżeczki soku z aronii (ewentualnie z
jagód), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Ziemniaki zagnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Dodać obie
mąki, jajka oraz sól. Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na trzy jednakowe
części. Do pierwszej części dodać sok z aronii lub z jagód, do drugiej
części koncentrat pomidorowy, a trzecią część pozostawić bez zmian. Pierwsze
dwie części wyrobić tak, aby barwniki równomiernie się rozeszły.
Z każdej części ciasta uformować wałeczki o takiej samej grubości i
pokroić na równe cząstki. Łączyć ze sobą po trzy kawałki ciasta, każdy innego
koloru. Zlepiać je, formując kluski tak, aby kolory się nie zmieszały. Lekko
spłaszczyć i palcem uformować wgłębienie.
Kluski ostrożnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 2 minuty od
momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski śląskie, niezależnie od sposobu ich
przygotowania, będą idealnym urozmaiceniem naszej codziennej diety. Warto
korzystać z przepisów naszej regionalnej kuchni, gdyż kryje ona w sobie
mnóstwo ciekawych smaków.
Komentarze
Prześlij komentarz