Kolorowe kluski śląskie

Kluski śląskie już dawno wyszły poza macierzysty region. Ich smak, wygląd oraz możliwość połączenia z wieloma innym potrawami zwiększyły ich popularność w innych zakątkach kraju. Miłośnicy klusek śląskich zaczęli je przygotowywać w nowych wersjach, dodając do ciasta ciekawe składniki, dzięki czemu zyskiwały one nowy smak i kolor. Kolorowe kluski śląskie są tematem dzisiejszego wpisu, na które przepis, odnaleziony w jednej z gazet, znajduje się poniżej.

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, 40 g mąki pszennej, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżeczki soku z aronii (ewentualnie z jagód), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Ziemniaki zagnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, jajka oraz sól. Dokładnie wyrobić ciasto i podzielić na trzy jednakowe części. Do pierwszej części dodać sok z aronii lub z jagód, do drugiej części koncentrat pomidorowy, a trzecią część pozostawić bez zmian. Pierwsze dwie części wyrobić tak, aby barwniki równomiernie się rozeszły.
Z każdej części ciasta uformować wałeczki o takiej samej grubości i pokroić na równe cząstki. Łączyć ze sobą po trzy kawałki ciasta, każdy innego koloru. Zlepiać je, formując kluski tak, aby kolory się nie zmieszały. Lekko spłaszczyć i palcem uformować wgłębienie.
Kluski ostrożnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.

Kluski śląskie, niezależnie od sposobu ich przygotowania, będą idealnym urozmaiceniem naszej codziennej diety. Warto korzystać z przepisów naszej regionalnej kuchni, gdyż kryje ona w sobie mnóstwo ciekawych smaków.

Komentarze