Kluski śląskie.



     Polskie tradycyjne kluski śląskie z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Bardzo smaczne i proste do zrobienia, a w niektórych domach goszczące dosyć często, zwłaszcza gdy do nich dodamy pyszny i dobrze doprawiony gulasz z bakłażana. Może być na obiad a także  doskonale nadaje się na kolację dla trzech osób. Na deser świeży sernik z rodzynkami z Nowej Piekarni i zaparzona aromatyczna  herbata. To dobre jedzenie pragnę zaproponować państwu, a dla chętnych podaję przepisy poniżej.  

Kluski śląskie
Składniki:
3 porcje / ok. 30 sztuk
  • ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
 Przygotowanie
  • Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować.
  • Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.
  • Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę.
  • Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
  • Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię.
  • Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.
Wskazówki
W ten prosty sposób można przygotować kluski z każdej ilości ziemniaków, bez konieczności odmierzania składników. Wystarczy wyjąć 1/4 część ziemniaków i tyle samo dosypać mąki ziemniaczanej. Jeśli robimy kluski np. z podwójnej porcji ziemniaków, wówczas dajemy dodatkowe jajko.

Gulasz z bakłażana
Składniki:
4 porcje
  • 2 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 800 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie
  • Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać je z dwóch stron drobną solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli) i odłożyć na ok. 20 - 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
  • W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
  • Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty co chwilę mieszając.
  • Bakłażana wytrzeć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Dodać go do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
  • W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać bo bakłażan wchłonął już sól).
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z bakłażanem (pomidory z puszki przed dodaniem należy pokroić w kosteczkę jeśli są w całości).
  • Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż bakłażan będzie miękki. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić doprawienie solą.
SMACZNEGO : )

Komentarze