Polskie tradycyjne kluski śląskie
z ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Bardzo smaczne i proste do
zrobienia, a w niektórych domach goszczące dosyć często, zwłaszcza gdy do nich
dodamy pyszny i dobrze doprawiony gulasz z bakłażana. Może być na obiad a
także doskonale nadaje się na kolację dla
trzech osób. Na deser świeży sernik z rodzynkami z Nowej Piekarni i zaparzona
aromatyczna herbata. To dobre jedzenie
pragnę zaproponować państwu, a dla chętnych podaję przepisy poniżej.
Kluski śląskie
Składniki:
3 porcje / ok. 30
sztuk
- ok. 500 g ugotowanych ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować.
- Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.
- Dodać jajko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę.
- Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię.
- Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.
Wskazówki
W ten prosty sposób
można przygotować kluski z każdej ilości ziemniaków, bez konieczności
odmierzania składników. Wystarczy wyjąć 1/4 część ziemniaków i tyle samo
dosypać mąki ziemniaczanej. Jeśli robimy kluski np. z podwójnej porcji
ziemniaków, wówczas dajemy dodatkowe jajko.
Gulasz z bakłażana
Składniki:
4 porcje
- 2 bakłażany
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 800 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka krojonych)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
- Bakłażany umyć i pokroić na 1 cm plasterki. Posypać je z dwóch stron drobną solą (w sumie użyć ok. 1 łyżki soli) i odłożyć na ok. 20 - 30 minut, aż na bakłażanie zbierze się woda.
- W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
- Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty co chwilę mieszając.
- Bakłażana wytrzeć papierowymi ręcznikami i pokroić w kosteczkę. Dodać go do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie co chwilę zamieszać.
- W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać bo bakłażan wchłonął już sól).
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z bakłażanem (pomidory z puszki przed dodaniem należy pokroić w kosteczkę jeśli są w całości).
- Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż bakłażan będzie miękki. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić doprawienie solą.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz