Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
Przejdźmy teraz do wykonania. Nasze składniki należy umieścić w naczyniu i zmiksować lub dobrze pognieść tak, żeby uzyskać jednolitą masę. W powyższych składnikach na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy pamiętać, że jeśli ktoś gotuje ziemniaki bez soli to wtedy należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy musimy uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich należy zrobić palcem zagłębienie. Ostatnim etapem jest wrzucenie ich na osolony wrzątek i musimy je gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. I to tyle.
Mamy pyszne kluski śląskie. A jeszcze jakby nam było mało, można polać do dziurek sosu z mięsa. Dużo kalorii, ale czego się nie robi dla przepysznego obiadu. Pamiętajmy, że też można gotowe kupić z Nowej Piekarni.
- 400 g ugotowanych ziemniaków oraz pokrojonych;
- 100 g mąki ziemniaczanej;
- jedno jajko;
Przejdźmy teraz do wykonania. Nasze składniki należy umieścić w naczyniu i zmiksować lub dobrze pognieść tak, żeby uzyskać jednolitą masę. W powyższych składnikach na kluski śląskie nie zamieściłem soli. Należy pamiętać, że jeśli ktoś gotuje ziemniaki bez soli to wtedy należy dodać na tym etapie sól. Teraz z naszej masy musimy uformować kulki pamiętając, że na środku każdej z nich należy zrobić palcem zagłębienie. Ostatnim etapem jest wrzucenie ich na osolony wrzątek i musimy je gotować przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. I to tyle.
Mamy pyszne kluski śląskie. A jeszcze jakby nam było mało, można polać do dziurek sosu z mięsa. Dużo kalorii, ale czego się nie robi dla przepysznego obiadu. Pamiętajmy, że też można gotowe kupić z Nowej Piekarni.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz