Pierogi z soczewicą z poniższego przepisu to idealne
rozwiązanie na smaczny i treściwy obiad. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej
skład, który dostarczy nam wielu cennych witamin i minerałów. Po pierwsze mąka
gryczana. Zawiera ona witaminy z grupy B oraz magnez, cynk i fosfor, które
sprzyjają regeneracji mięśni i obniżają ciśnienie tętnicze. Mąka ta nie zawiera
glutenu, posiada też niski indeks glikemiczny. Po drugie jarmuż. Posiada on
szereg witamin i minerałów, a jego spożywanie zapobiega nowotworom i
chorobom serca. Po trzecie i czwarte soczewica i siemię lniane, o których można
przeczytać w innych wpisach opublikowanych na blogu Nowej Piekarni z Łukowa.
Składniki na farsz:
2 cebule, olej, 2 ząbki czosnku, 200 g jarmużu, 400 g ugotowanej
soczewicy, 3 łyżki natki pietruszki, pieprz, sól, sok z cytryny
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 30 g zmielonego siemienia lnianego,
1,5 szklanki mąki gryczanej
Wykonanie:
Farsz. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju. Dodać posiekany czosnek,
poddusić. Zawartość przenieść do miski, a na patelnię z olejem przełożyć
posiekany jarmuż. Dusić około 5 minut.
Ugotowaną wcześniej soczewicę zmiksować z natką pietruszki i podduszonymi
warzywami. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Ciasto. Zagotować wodę z olejem. Gdy zacznie wrzeć, wsypać siemię lniane
i 1/3 mąki gryczanej. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić.
Na stolnicę wysypać resztę mąki. Dodać zaparzone ciasto i wszystko
dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na grubość
około 2 mm. Z rozwałkowanych płatów wyciąć kółka. Nałożyć na nie farsz i zlepić
brzegi, formując pierogi.
Pierogi gotować w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia na
powierzchnię.
Brak pomysłu na bezmięsny obiad? Pierogi z soczewicą
rozwiążą ten problem. Warto pokusić się o przygotowanie tego dania, które
będzie doskonałym urozmaiceniem codziennych obiadów.
Komentarze
Prześlij komentarz