Naleśniki z serem to nieskomplikowane danie, które
możemy przygotować na śniadanie, obiad lub kolację. Możemy je też wzbogacić w
rozmaity sposób i przygotować z nich ciekawy deser. Do naleśników z serem
idealnie nadadzą się przeróżne owoce, słodkie sosy, kremy i czekolada.
Poniżej prezentuję przepis na naleśniki z serem, wzbogacone musem truskawkowym
i pysznym kremem budyniowym. Warto pokusić się o ich przygotowanie.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 3 żółtka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1,5
szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
200 g półtłustego twarogu, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 szklanki zmiksowanych
truskawek
Składniki na krem:
1 opakowanie budyniu czekoladowego, 400 ml mleka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka
kakao, 100 g margaryny
Składniki na mus:
1 opakowanie galaretki truskawkowej, 400 ml wody, około 1 szklanka
zmiksowanych truskawek
Wykonanie:
Ciasto. Mleko, jajko, żółtka i cukier waniliowy dokładnie wymieszać.
Stopniowo, nieustannie mieszając dodać mąkę i sól. Ciasto na chwilę odstawić,
by odpoczęło. Na rozgrzanym oleju usmażyć około 10 cienkich naleśników.
Nadzienie. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i truskawkami. Naleśniki
posmarować nadzieniem i zwinąć w rulony. Ułożyć je ciasno obok siebie w tortownicy
o średnicy 21 cm. Jeden lub dwa naleśniki pokroić w mniejsze kawałki i wypełnić
nimi puste miejsca w tortownicy.
Krem. Budyń ugotować na mleku z cukrem i kakao. Wystudzony utrzeć z
margaryną. Przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na naleśniki.
Mus. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia. Do tężejącej
galaretki dodać truskawki i wymieszać. Truskawkowy mus ostrożnie wylać na krem.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Naleśniki z serem, w tej czy innej postaci, są
doskonałą przekąską, która z całą pewnością zyska uznanie w oczach dzieci. Są
też świetnym zamiennikiem dla ciast i smacznym dodatkiem do popołudniowej małej
czarnej.
Komentarze
Prześlij komentarz