Dzisiaj pragnę
państwu zaproponować biszkopt z wiśnią z Nowej Piekarni, bo jest ciastem
najsmaczniejszym na świecie. Jeśli nie macie sił, żeby poświęcić trochę czasu
na pieczenie to można złożyć zamówienie w Nowej Piekarni i cieszyć się smakiem.
Tym jednak osobom,
które lubią swoje kulinarne wypieki
polecam przepis, który prezentuję poniżej. Ciasto zawiera dobrą mleczną
czekoladę i banan, co na pewno odkryjecie w smaku i kolorze. W kremie królują
na pierwszym miejscu wiśnie, skąpane w jogurcie pełnym białej czekolady i nasączonym żelatyną. Pokrojony biszkopt i
przełożony pyszną masą z wiśniami sprawi, że poczujecie się jakbyście jedli dobry torcik. A na wierzchu posypany białą czekoladą zachęca
do jedzenia.
Składniki
ciasto:
- 150 g mlecznej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach, lub posiekanej)
- 175 g przesianej przez sitko mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 140 g bardzo miękkiego masła (może być nawet rozpuszczone)
- 3 duże jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 średni dojrzały banan
krem:
- 150 g białej czekolady
- 400 ml jogurtu greckiego
- 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (przy dwóch łyżeczkach krem będzie ścięty jak ptasie mleczko)
- 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
- 400 g wiśni
dodatkowo:
- 50 g białej czekolady do dekoracji
Wykonanie
ciasto:
1.
Suche składniki umieść w dużej misce, dodaj
masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.
2.
Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę
- wymieszaj.
3.
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy
22 cm.
4.
Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do
suchego patyczka.
5.
Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.
krem:
1.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i
odstaw do lekkiego wystudzenia.
2.
Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.
3.
Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle,
aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).
4.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w
mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
5.
Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki
jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i
energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
6.
Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i
wymieszaj.
7.
Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód
ciasta, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy.
8.
Udekoruj startą białą czekoladą.
9.
Ciasto przechowuj w lodówce.
10.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz