Ciasto z wiśniami i białą czekoladą.



     Dzisiaj pragnę państwu zaproponować biszkopt z wiśnią z Nowej Piekarni, bo jest ciastem najsmaczniejszym na świecie. Jeśli nie macie sił, żeby poświęcić trochę czasu na pieczenie to można złożyć zamówienie w Nowej Piekarni i cieszyć się smakiem.
Tym jednak  osobom, które lubią swoje  kulinarne wypieki polecam przepis, który prezentuję poniżej. Ciasto zawiera dobrą mleczną czekoladę i banan, co na pewno odkryjecie w smaku i kolorze. W kremie królują na pierwszym miejscu wiśnie, skąpane w jogurcie pełnym białej czekolady i  nasączonym żelatyną. Pokrojony biszkopt i przełożony pyszną masą z wiśniami sprawi, że poczujecie  się jakbyście  jedli dobry torcik. A  na wierzchu posypany białą czekoladą zachęca do jedzenia.

Składniki
ciasto:
  • 150 g mlecznej czekolady (startej na tarce o dużych oczkach, lub posiekanej)
  • 175 g przesianej przez sitko mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 140 g bardzo miękkiego masła (może być nawet rozpuszczone)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 średni dojrzały banan
krem:
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (przy dwóch łyżeczkach krem będzie ścięty jak ptasie mleczko)
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • 400 g wiśni
dodatkowo:
  • 50 g białej czekolady do dekoracji
Wykonanie
ciasto:
1.    Suche składniki umieść w dużej misce, dodaj masło, jajka i mleko - krótko zmiksuj.
2.    Dodaj rozgniecionego widelcem banana i czekoladę - wymieszaj.
3.    Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm.
4.    Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut - do suchego patyczka.
5.    Po upieczeniu wystudź i przekrój wzdłuż na pół.
krem:
1.    Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do lekkiego wystudzenia.
2.    Dodaj czekoladę do jogurtu i wymieszaj, albo zmiksuj.
3.    Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody (tyle, aby zakryła żelatynę i była troszkę ponad nią).
4.    Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, lub kąpieli wodnej.
5.    Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki jogurtu z czekoladą, wymieszaj, a następnie dodaj do reszty jogurtu i energicznie wymieszaj lub zmiksuj.
6.    Dodaj do masy połowę wydrylowanych wiśni i wymieszaj.
7.    Gdy masa zacznie tężeć wyłóż jej połowę na spód ciasta, połóż drugi blat i na wierzch wyłóż resztę masy.
8.    Udekoruj startą białą czekoladą.
9.    Ciasto przechowuj w lodówce.
10. SMACZNEGO : )
 

Komentarze