Chleb przyszłości.





     Ostatnio zachęcona przez naszego Krzysia postanowiłam też w domu spróbować upiec chleb przyszłości. Oczywiście on mi nie wyszedł tak pyszny jak z Nowej Piekarni, ale mi smakował wyśmienicie, bo się przy nim trochę napracowałam. Wyszedł mięciutki, bardzo sprężysty i po prostu pyszny.  Przez dwie godziny robiłam ten chlebek. Wcześniej kupiłam do swojej spiżarni potrzebne dobre ziarna: Pestki z dyni, pestki słonecznika i siemię lniane, żeby mój chleb był pełnowartościowy. Mąkę orkiszową i otręby żytnie, bo mają dużo potrzebnych dla mnie wartości odżywczych. Kiedy chlebek rósł posmarowałam je jajkiem. Po upieczeniu odczekałam trochę i pokroiłam w kromki i zjadłam ze zdrową jajecznicą i brokułami.
Przepis na ten chlebek i jajecznicę zamieszczam poniżej.

Składniki na 1 chleb:
450 g mąki orkiszowej
450 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub otrębów
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/8 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Przygotowanie chleba jest banalnie proste. Wszystkie składniki mieszam ze sobą, aż się połączą w jednolitą konsystencję. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolewam jeszcze trochę wody. Przygotowane ciasto pozostawiam na 15 minut w misce, żeby odpoczęło, a następnie przelewam do keksówki wysmarowanych olejem. Wyrównuję ciasto łyżką, obsypuję pestkami słonecznika i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do wyrośnięcia. W tym czasie włączam już piekarnik i ustawiam temperaturę 180 st.C. Chleb rośnie szybko i gdy widzę, że podwoił swoją objętość wstawiam do piekarnika. Piekę 55-60 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmuję chlebek z foremki i studzę na kratce. Żeby nie był zbity, kroję dopiero po ostygnięciu.

Jajecznica z brokułami

Składniki:
1 brokuł
3 jajka
Olej
szczypta soli

Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić w różyczki. Wrzucić do wody i gotować aldente. Po ugotowaniu odsączyć z wody.
Na patelnię nalać trochę oleju i wrzucić brokuły. Potem trzy jajka i smażyć przez chwilę, aż zobaczymy, że jajecznica będzie dobra.
SMACZNEGO.






Komentarze