Ostatnio
zachęcona przez naszego Krzysia postanowiłam też w domu spróbować upiec chleb
przyszłości. Oczywiście on mi nie wyszedł tak pyszny jak z Nowej Piekarni, ale
mi smakował wyśmienicie, bo się przy nim trochę napracowałam. Wyszedł mięciutki,
bardzo sprężysty i po prostu pyszny. Przez
dwie godziny robiłam ten chlebek. Wcześniej kupiłam do swojej spiżarni
potrzebne dobre ziarna: Pestki z dyni, pestki słonecznika i siemię lniane, żeby
mój chleb był pełnowartościowy. Mąkę orkiszową i otręby żytnie, bo mają dużo
potrzebnych dla mnie wartości odżywczych. Kiedy chlebek rósł posmarowałam je jajkiem.
Po upieczeniu odczekałam trochę i pokroiłam w kromki i zjadłam ze zdrową
jajecznicą i brokułami.
Przepis na ten chlebek i jajecznicę zamieszczam poniżej.
Składniki na 1 chleb:
450 g mąki orkiszowej
450 ml ciepłej wody
7 g drożdży instant
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub otrębów
1/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki pestek słonecznika
1/8 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie chleba jest banalnie proste. Wszystkie
składniki mieszam ze sobą, aż się połączą w jednolitą konsystencję. Jeśli masa
jest bardzo gęsta, dolewam jeszcze trochę wody. Przygotowane ciasto pozostawiam
na 15 minut w misce, żeby odpoczęło, a następnie przelewam do keksówki wysmarowanych
olejem. Wyrównuję ciasto łyżką, obsypuję pestkami słonecznika i przykrywam
ściereczką. Pozostawiam do wyrośnięcia. W tym czasie włączam już piekarnik i
ustawiam temperaturę 180 st.C. Chleb rośnie szybko i gdy widzę, że podwoił
swoją objętość wstawiam do piekarnika. Piekę 55-60 minut. Po tym czasie
delikatnie wyjmuję chlebek z foremki i studzę na kratce. Żeby nie był zbity,
kroję dopiero po ostygnięciu.
Jajecznica z brokułami
Składniki:
1 brokuł
3 jajka
Olej
szczypta soli
Przygotowanie:
Brokuł umyć i podzielić w różyczki. Wrzucić do wody i
gotować aldente. Po ugotowaniu odsączyć z wody.
Na patelnię nalać trochę oleju i wrzucić brokuły. Potem trzy
jajka i smażyć przez chwilę, aż zobaczymy, że jajecznica będzie dobra.
SMACZNEGO.
Komentarze
Prześlij komentarz