Biszkopt z wiśnią to jedno z moich ulubionych ciast. Smak
wiśni wspaniale uzupełnia się z delikatnością biszkoptowego ciasta, co
czyni go jednym z lepszych wypieków z użyciem owoców, nie licząc tradycyjnej
szarlotki. Wprawdzie na świeże wiśnie przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, więc
w ich zastępstwie możemy wykorzystać zasoby naszych spiżarni i wykorzystać
zeszłoroczne wiśnie ze słoiczków. Biszkopt z wiśnią z poniższego przepisu jest
wzbogacony masą powstałą z budyniu i galaretki, co dodatkowo wzbogaca jego
smak.
Składniki na ciasto:
5 jajek, 1 łyżka stołowa octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka
cukru, 1 szklanka mąki
Składniki na masę:
0,5 l kompotu wiśniowego, 1 galaretka wiśniowa, 1 budyń śmietankowy, 1
kostka margaryny, 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 2 szklanki wydrylowanych
wiśni
Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z octem i
proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i dodać ją razem
z mąką do żółtek. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej
formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze
180 stopni. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki.
Przygotować masę. Kompot zagotować i podzielić na dwie równe porcje. W
jednej rozpuścić galaretkę, a w drugiej budyń. Obie porcje połączyć i
zagotować.
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puch. Dodać wystudzoną masę z
budyniu i galaretki. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Całość
wymieszać, pod koniec dodać wiśnie.
Przygotować całość. Na pierwszy biszkoptowy placek wyłożyć 3/4 masy i
równo rozsmarować. Przyłożyć drugim plackiem. Na jego wierzchu równo rozsmarować
pozostałą ilość masy. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto odstawić do
schłodzenia.
Po okresie
dominacji pączków, krówki, makowca i stefanki miodowej, warto przełamać na
pewien czas ten trend i przygotować pyszny biszkopt z wiśnią, który w delikatny
sposób wprowadzi nas w wiosenne klimaty.
Komentarze
Prześlij komentarz