Nie od dziś wiadomo, że na urodzinach
prócz solenizanta obowiązkowo musi być tort. Gatunków tortu jest
mnóstwo, gdyż cukiernie prześcigają się w tworzeniu coraz to
nowszych tortów. Ileż radości może nam przynieść tort i jego
wspaniały smak. Najbardziej udekorowanymi i wyszukanymi są torty
dla dzieci a to za sprawą coraz to nowszych animowanych postaci,
które pojawiają się na dziecięcych tortach. Ja mam przepis na
dosyć tradycyjny tort bez jakiś wyszukanych ozdób czy dekoracji.
Rządzi w nim prostota. Będzie to tort przekładany i jego
upieczenie podzielimy na dwa etapy. Pierwszym etapem będzie przepis
na biszkopt:
Składniki:
- 7 jaj;
- szklanka cukru;
- 0.5 szklanki mąki;
- 0.5 szklanki kartoflanki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Teraz należy białka ubić na
sztywno, dodać do nich cukier i żółtko. Powoli mieszając dodać
mąkę i proszek do pieczenia. Wlać to do tortownicy. I pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Następnie robimy krem.
Składniki:
- 1 litr śmietany kremówki;
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 2-3 łyżki cukru pudru;
- dżem
Teraz śmietanę
ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, rozrobioną w dwóch łyżkach
wrzącej wody żelatynę a następnie musimy to przestudzić. Potem
dodać do ubitej śmietany. Przecinamy biszkopt tak, aby uzyskać
dwie takie same okrągłe części i je przekładamy. Struktura
naszego ciasta to naprzemiennie biszkopt, potem śmietana, następnie
warstwa dżemu, teraz śmietana, i znów dajemy biszkopt i na wierzch
ciasta oraz boki posmarować śmietaną. Tort można też udekorować
owocami lub żywymi kwiatami. Nasze ciasto jest gotowe. Jest to
przepis na prosty tort dla dzieci.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz