Bardzo długo się
zastanawiałam jaki tort wybrać dla naszej Agatki, bo szybkim tempem zbliżały
się jej imieniny. Przeglądałam torty dla dzieci w Nowej Piekarni i w innych
pobliskich cukierniach tuż koło naszego domu. A że jestem matką chrzestną
czterolatki postanowiłam jej kupić ten tort w prezencie. Wybór na szczęście
teraz jest bardzo duży, a pomysłów i wzorów też bez liku. Myślałam o rożkach francuskich z jabłkiem i o napoleonce.
Babeczki z owocami niedawno piekła mama Agatki więc ten pomysł odrzuciłam od
razu. Zastanawiałam się też nad własnoręcznym upieczeniem marcepanowego
zajączka i po przeczytaniu kilkukrotnym przepisu zdecydowałam się, że jednak
sama ten tort zrobię. Muszę się jednak przyznać, że w przekrojeniu i dekoracji
pomagała mi mama Agatki. Przy jej pomocy tort wyszedł smakowicie i zachęcająco
wyglądający.
Państwa również zachęcam
do spróbowania tego wypieku, a jeśli brakuje czasu to tylko proszę z Nowej
Piekarni, bo oni mają ciekawe wzory i wysoką jakość. Gdybym mieszkała bliżej to
bym tylko u nich zamawiała.
Marcepanowy zajączek
Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia – 1 opak.
Cukier puder – 200 g.
Jajko – 4 szt.
Mąka – 340 g.
Proszek do pieczenia – 10 g.
Sok z cytryny – 1 szt.
Przełożenie:
Dżem – 3 łyżki
Wierzch:
Masa marcepanowa – 500 g.
Cukier puder – 150 g.
Kakao – 1 łyżeczka
Kolorowa posypka – 1 0pak.
Kolorowe cukiereczki
– 1 opak.
Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek.
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając,
dodawaj najpierw po jednym żółtku, a następnie połowę mąki.
Do ciasta dodaj sok z cytryny i resztę mąki, ponownie
wymieszaj mikserem.
Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie
wymieszaj łyżką.
Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy.
Piecz około 40 minut w 180st C. Lekko przestudzone ciasto odwróć do góry dnem.
Jeżeli ciasto zbyt urosło w „stożek”, zetnij go tak, by jego powierzchnia była
prawie równa.
Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj cienko dżemem i złóż
ponownie.
Ostre krawędzie ciasta lekko zetnij, by stały się bardziej
owalne.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, by nie kleiła się
do rąk, a następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na
placek grubości kilku milimetrów.
Łyżeczkę cukru wymieszaj z odrobiną gorącej wody i posmaruj
nią wierzch ciasta.
Z masy zrób wałeczki i ułóż z nich buzię zajączka. Oczy i
nosek zrób z cukiereczków, a ubranko z kolorowej posypki.
Komentarze
Prześlij komentarz