Tort - Marcepanowy zajączek.




     Bardzo długo się zastanawiałam jaki tort wybrać dla naszej Agatki, bo szybkim tempem zbliżały się jej imieniny. Przeglądałam torty dla dzieci w Nowej Piekarni i w innych pobliskich cukierniach tuż koło naszego domu. A że jestem matką chrzestną czterolatki postanowiłam jej kupić ten tort w prezencie. Wybór na szczęście teraz jest bardzo duży, a pomysłów i wzorów też bez liku. Myślałam  o rożkach francuskich z jabłkiem i  o napoleonce. Babeczki z owocami niedawno piekła mama Agatki więc ten pomysł odrzuciłam od razu. Zastanawiałam się też nad własnoręcznym upieczeniem marcepanowego zajączka i po przeczytaniu kilkukrotnym przepisu zdecydowałam się, że jednak sama ten tort zrobię. Muszę się jednak przyznać, że w przekrojeniu i dekoracji pomagała mi mama Agatki. Przy jej pomocy tort wyszedł smakowicie i zachęcająco wyglądający.
     Państwa również zachęcam do spróbowania tego wypieku, a jeśli brakuje czasu to tylko proszę z Nowej Piekarni, bo oni mają ciekawe wzory i wysoką jakość. Gdybym mieszkała bliżej to bym tylko  u nich zamawiała.

Marcepanowy zajączek
Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia – 1 opak.
Cukier puder – 200 g.
Jajko – 4 szt.
Mąka – 340 g.
Proszek do pieczenia – 10 g.
Sok z cytryny – 1 szt.

Przełożenie:
Dżem – 3 łyżki

Wierzch:
Masa marcepanowa – 500 g.
Cukier puder – 150 g.
Kakao – 1 łyżeczka
Kolorowa posypka – 1 0pak.
Kolorowe cukiereczki – 1 opak.

Przygotowanie
Oddziel żółtka od białek.
Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, dodawaj najpierw po jednym żółtku, a następnie połowę mąki.
Do ciasta dodaj sok z cytryny i resztę mąki, ponownie wymieszaj mikserem.
Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Piecz około 40 minut w 180st C. Lekko przestudzone ciasto odwróć do góry dnem. Jeżeli ciasto zbyt urosło w „stożek”, zetnij go tak, by jego powierzchnia była prawie równa.
Ciasto przekrój w poprzek, posmaruj cienko dżemem i złóż ponownie.
Ostre krawędzie ciasta lekko zetnij, by stały się bardziej owalne.
Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, by nie kleiła się do rąk, a następnie rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek grubości kilku milimetrów.
Łyżeczkę cukru wymieszaj z odrobiną gorącej wody i posmaruj nią wierzch ciasta.
Z masy zrób wałeczki i ułóż z nich buzię zajączka. Oczy i nosek zrób z cukiereczków, a ubranko z kolorowej posypki.


Komentarze