Słoneczko

Piękny, okrągły, kolorem przypominający wschodzące słoneczko. Tak w skrócie wygląda opis chleba z przepisu umieszczonego poniżej. Chleb słoneczko swoją barwę zawdzięcza mące kukurydzianej, która w tym przepisie jest dodatkiem do mąki pszennej chlebowej. Chleb słoneczko posiada słodkawy smak, dzięki czemu możemy go podać na pierwsze lub drugie śniadanie, ale także na słodki podwieczorek.

Składniki:
20 dag mąki kukurydzianej, 0,5 l wrzącej wody, 2 dag świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki letniej wody, 1,5 łyżeczki drobnej soli, 1 łyżka wody, 40 dag mąki pszennej typ 750, 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Mąkę kukurydzianą wsypać do dużej miski lub salaterki i wlać pół litra wrzącej wody. Dokładnie mieszać przez około 10 minut, aż mąka spęcznieje. Do wysokiego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier i rozrobić z letnią wodą. Przykryć i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Sól rozpuścić w wodzie. Do naczynia z mąką kukurydzianą wsypać mąkę pszenną, rozpuszczoną sól, wyrośnięte drożdże oraz oliwę. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Lekko klejące ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 10 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto zwinąć i ponownie szybko zagnieść, w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki. Z ciasta utworzyć kulę i uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do pokrytej olejem i mąką brytfanki. Na wierzchu utworzyć krzyżyk i posypać odrobiną mąki. Przykryć i odstawić do dwukrotnego powiększenia objętości.
Piekarnik nagrzać do temperatury maksymalnej. Na dno piekarnika położyć naczynie z wodą i włożyć chleb. Po 5 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i nadal piec przez około 30 minut.

Chleb słoneczko to ciekawa propozycja dla osób lubiących poznawać inne smaki pieczywa. Na blogu Nowej Piekarni można odnaleźć wiele ciekawych przepisów wartych wypróbowania. Ciekawe w smaku chleby można również zakupić w sklepach Nowej Piekarni z Łukowa.

Komentarze