Rzymskie bułeczki.




   Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego naszego dnia. Bardzo ważne jest,  żeby zadbać o jego regularność i różnorodność. Chciałam Państwu zaproponować dzisiaj  Paluch rzymski, który jest jedną z przekąsek Nowej Piekarni z Łukowa. Jest pełen ziarna siemienia lnianego i doskonale wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Ziarna te działają osłaniająco na nasze jelita, uszczelniają je i wspomagają perystaltykę przewodu. Do tego liść sałaty zielonej, mozzarella, smaczna wędlina i pełni energii możemy maszerować do codziennych swoich obowiązków.
   A po pracy kiedy pójdziemy na zakupy do sklepu nie zapominajmy zadbać, żeby jutro na śniadanie było znowu  zdrowe świeże pieczywo Np.: dobry chleb przyszłości z Nowej Piekarni,  lub chleb słoneczko, pyszna grahamka i potrzebne składniki do upieczenia bułek pysznych takich jak rzymskie bułeczki, bo od czasu do czasu można też coś równie smacznego i słodkiego  zabrać do jedzenia na drugie śniadanie do pracy.
Teraz właśnie chciałam zachęcić państwa do upieczenia tych bułeczek, które pewnie bardzo polubią wasze dzieci. To są bułki pyszne, których Wam pozazdroszczą też wasze koleżanki i koledzy. A może zachęcicie ich do upieczenia tych pyszności?

Rzymskie bułeczki
Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Składniki
10 sztuk
  • 130 g rodzynek
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 7 g suszonych drożdży instant (20 g świeżych)
  • 4 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
  • sól
  • 80 g cukru
  • 80 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub kandyzowanej
  • 80 g orzeszków pinii
  • 1 jajko roztrzepane na glazurę
Przygotowanie
  • Rodzynki zalać ciepłą wodą i moczyć przez 20 minut. Mąkę przesiać do większej miski, wbić 2 jajka, wymieszać widelcem, a następnie wyrobić ciasto ręką. Dodać drożdże (ze świeżych należy wcześniej zrobić rozczyn), 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, dodając odrobinę ciepłej wody w razie potrzeby. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 i 1/2 godziny.
  • Rodzynki odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Do wyrośniętego ciasta wbić pozostałe jajko, dodać 2 łyżki oliwy i cukier. Wygniatać przez 15 minut, dodając odrobinę ciepłej wody w razie potrzeby, aby ciasto było miękkie i gładkie. Dodać skórkę pomarańczową, orzeszki pinii oraz rodzynki i rozprowadzić je równomiernie w cieście.
  • Blachę do pieczenia posmarować cienko oliwą. Z ciasta uformować podłużne bułeczki, układać je na blasze zachowując odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny lub maksymalnie na 6 godzin.
  • Bułeczki posmarować glazurą z jajka, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez ok. 15 minut. Najlepsze są bułeczki zaraz po upieczeniu, można je podawać z bitą śmietaną.


Komentarze