Dzisiaj chciałbym zaproponować wam
niesamowite połączenie tradycyjnej kuchni francuskiej z połączeniem
kurczaka. Kruche i niesamowite ciasto rożków z ciasta francuskiego
połączone ze smacznym i miękkim kurczakiem. Dlatego dzisiaj
proponuje wam rożki z ciasta francuskiego z kurczakiem. Zapraszam
was do zrobienia przepisu na około dwanaście porcji. Tradycyjnie
poniżej zamieszczam składniki i przygotowanie.
Składniki:
– dwa opakowania ciasta francuskiego
(najoptymalniej, żeby były z lodówki);
– jedna podwójna pierś z kurczaka
(około 500g);
– 15 dag żółtego sera;
– jedna czerwona papryka;
– pięć łyżek kukurydzy z puszki;
- jedno jajo;
– półtorej łyżeczki przyprawy do
gyrosa;
– sól;
- pieprz;
- szczypta ostrej papryki;
- curry;
– sześć łyżek ketchupu
pikantnego;
Przejdźmy do
przygotowania. Pierwszym krokiem jest umycie kurczaka i jego
osuszenie. Następnie trzeba to pokroić w kostkę, potem doprawiamy
solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Teraz podsmażamy na oleju.
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka oraz
podsmażamy jeszcze przez około trzy minuty. Odstawiamy farsz do,
żeby nam to ostygło. Po czym dodajemy kukurydzę. Ucieramy ser na
tarce na dużych oczkach. Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta
francuskiego na sześć równych kwadratów. Musimy je równomiernie
ponakłuwać widelcem, żeby ciasto równomiernie wyrosło. Trzeba
teraz posmarować środek każdego kwadratu, cienką warstwą
ketchupu, na to nakładamy porcję sera, następnie dwie łyżki
farszu, znowu dajemy ser. Sklejamy kwadraty jak pierogi oraz
kładziemy na blaszce wyłożoną, w między czasie, papierem do
pieczenia. Teraz każdy z kwadratów trzeba posmarować jajkiem
rozbełtanym z odrobiną wody, żeby ciasto błyszczało, i
posypujemy szczyptą ostrej papryki. Nagrzewamy piekarnik do
temperatury 220 stopni Celsjusza. Rożki pieczemy przez około 20 do
25 minut, do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru. I teraz
możemy zajadać się pysznymi rożkami francuskimi z kurczakiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz