Tym razem chciałam państwu zaproponować
bardzo smaczną przekąskę z udziałem rożka francuskiego z cukinią, papryką,
cebulą, kiełbasą i serem.
Jest to ciekawy i
bardzo smakowity pomysł na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej.
Nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Można go zaserwować na kolację we
dwoje. A na deser z udziałem ciasta francuskiego, może być też pyszna napoleonka. A do popicia dobra mocna i aromatyczna herbata. Trochę się
trzeba napracować, ale warto kiedy jest ku temu jakaś okazja. Zachęcam do
skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
Francuskie rożki z
cukinią i kiełbaską
Składniki:
v 1
opakowanie ciasta francuskiego XXL
v
½ cukinii
v
1 mała czerwona papryka
v
1 mała cebula
v
kawałek kiełbasy
v
ok. 5 dag sera żółtego
v
oliwa
v
oregano
v
sól
v
pieprz
Sposób
przygotowania:
Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy na
plasterki, oprószamy solą, pieprzem, oregano.
Paprykę kroimy w
kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni
rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa.
Kiełbas ę kroimy w
kostkę.
Ser ścieramy na
tarce.
Ciasto francuskie rozwijamy, możemy lekko rozwałkować.
Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie rozsmarowujemy ketchup,
kładziemy trochę sera.
Na cieście francuskim układamy cukinię, paprykę, cebulę i
kiełbaskę
Ciasto sklejamy, tworząc rożki, które pieczemy w piekarniku.
Rożki możemy oprószyć oregano.
Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 17 min. w 200 st. C.
Komentarze
Prześlij komentarz