Rożki francuskie z cukinią i kiełbaską.



     Tym razem chciałam państwu zaproponować bardzo smaczną przekąskę z udziałem rożka francuskiego z cukinią, papryką, cebulą, kiełbasą i serem.
Jest to ciekawy i bardzo smakowity pomysł na przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej. Nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno. Można go zaserwować na kolację we dwoje. A na deser z udziałem ciasta francuskiego, może być też  pyszna napoleonka. A do popicia  dobra mocna i aromatyczna herbata. Trochę się trzeba napracować, ale warto kiedy jest ku temu jakaś okazja. Zachęcam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.

Francuskie rożki z cukinią i kiełbaską  
Składniki:
v 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
v ½ cukinii
v 1 mała czerwona papryka
v 1 mała cebula
v kawałek kiełbasy
v ok. 5 dag sera żółtego
v oliwa
v oregano
v sól
v pieprz

Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy na plasterki, oprószamy solą, pieprzem, oregano.
Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy warzywa.
Kiełbas ę kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce.

Ciasto francuskie rozwijamy, możemy lekko rozwałkować. Ciasto kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie rozsmarowujemy ketchup, kładziemy trochę sera.

Na cieście francuskim układamy cukinię, paprykę, cebulę i kiełbaskę

Ciasto sklejamy, tworząc rożki, które pieczemy w piekarniku. Rożki możemy oprószyć oregano.

Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 17 min. w 200 st. C.


Komentarze