Dzisiaj chciałbym wam zaproponować
rożki francuskie na słodko. Na szczęście można je podawać albo
jako obiad, czy przystawka albo właśnie jako deser. Jest to
wspaniałe chrupiące ciasteczko kryjące w środku
waniliowo-malinową słodycz. Można jeść ciasteczka jeszcze kiedy
są ciepłe. Są wyśmienite. Poniżej zamieszczam składniki oraz
przepis na te pyszne rożki francuskie z budyniem i dżemem
malinowym. Oczywiście można użyć innych dżemów. Ja postanowiłem
dlatego malinowy, ponieważ bardzo je lubię o każdej porze roku,
także nie będzie problemów z przetworami malinowymi.
Składniki:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego;
- jeden budyń śmietankowy;
- dżem malinowy;
- jedno jajko;
Przechodzimy do przygotowania. Tak na
prawdę nie potrzeba za dużo robić. A to z powodu tego, iż mamy
już kupione gotowe ciasto francuskie, budyń oraz dżem malinowy,
najlepiej żeby nie był ten galaretkowaty, tylko sam przetwór z
owoców. Musimy ugotować budyń stosując się do wskazówek na
opakowaniu. Gotowy budyń odstawiamy by zastygł. Trzeba napomnieć,
że tyle budyniu to zdecydowanie za dużo na jedno opakowanie ciasta,
więc możemy bez problemu zjeść porządną miseczkę, tym bardziej
póki jest jeszcze ciepły. Teraz kroimy nasze ciasto francuskie w
kwadraty. Na środku wszystkich kwadratów musimy położyć łyżeczkę
budyniu oraz porcję dżemu malinowego. Musimy to złożyć w trójkąt
oraz zlepić brzegi widelcem. Nie musimy się martwić, jeżeli damy
dużo nadzienia i nie trzeba się przejmować, że z trudem zlepia
się trójkącik, bo dżem lub budyń trochę wypływały.
Pamiętajmy, że nadzienie i tak nam wypłynie. Rożki układamy na
papierze, następnie smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około
kwadrans. Po wyciągnięciu możemy poczekać, aż ostygną albo od
razu podjadać nasze pyszne rożki francuskie z budyniem i dżemem
malinowym lub równie dobrze innym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz