Ciasto francuskie to wspaniały wynalazek. Można z
niego przygotować wiele pyszności, zwłaszcza tych na słodko. Wymienić tu można
choćby rożka francuskiego, napoleonkę i całą gamę ciasteczek. Natomiast w
przypadku rożka francuskiego, to jego wersji jest niemal nieograniczona ilość.
Poniżej prezentuję przepis na rożka francuskiego z jabłkiem.
Składniki na ciasto:
200 ml zimnej wody, około 14 g miałkiej soli, 500 g dobrej jakości masła,
250 g mąki pszennej, 150 g mąki krupczatki
Dodatkowo: 2 jabłka, cynamon, 1 rozkłócone jajko, cukier kryształ
Wykonanie:
Wodę wlać do szklanki, wsypać sól i wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia. W rondelku na wolnym ogniu roztopić 75 g masła. Odstawić do
wystudzenia. Obie mąki przesiać do miski. Wlać osoloną wodę i roztopione masło,
po czym zagnieść ciasto. Następnie uformować w lekko spłaszczoną kulę i
dokładnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Pozostałe masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Utrzeć na
gładką masę. Masę włożyć między dwa kawałki folii spożywczej. Rozwałkować na prostokąt
o grubości 2 cm. Odstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i przenieść na oprószoną mąką stolnicę. Tocząc
wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadrat o grubości 2 cm (środek ciasta
może być nieco grubszy od boków). Na środek ciasta wyłożyć schłodzone, ale nie
twarde masło – powinno mieć zbliżoną miękkość do ciasta. Rogi ciasta połączyć
nad masłem, tworząc kopertę i zlepić. Ciasto rozwałkować, ponownie złożyć w
kopertę i odstawić do lodówki na godzinę. Czynność powtarzać jeszcze 6 razy,
obracając ciasto o 90 stopni.
Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Posypać go
cynamonem i pokroić w kwadraty.
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce i ułożyć na kwadratach. Ciasto złożyć
w trójkąty i zlepić. Następnie posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 20
minut w temperaturze 200 stopni.
Powyższy przepis na ciasto francuskie wymaga trochę
pracy i cierpliwości. Na szczęście możemy zakupić gotowe ciasto i przygotować
rożka francuskiego na swój sposób, dobierając różne owoce, marmolady, ser lub
czekoladę.
Komentarze
Prześlij komentarz