Rożek francuski z jabłkiem

Ciasto francuskie to wspaniały wynalazek. Można z niego przygotować wiele pyszności, zwłaszcza tych na słodko. Wymienić tu można choćby rożka francuskiego, napoleonkę i całą gamę ciasteczek. Natomiast w przypadku rożka francuskiego, to jego wersji jest niemal nieograniczona ilość. Poniżej prezentuję przepis na rożka francuskiego z jabłkiem.

Składniki na ciasto:
200 ml zimnej wody, około 14 g miałkiej soli, 500 g dobrej jakości masła, 250 g mąki pszennej, 150 g mąki krupczatki
Dodatkowo: 2 jabłka, cynamon, 1 rozkłócone jajko, cukier kryształ

Wykonanie:
Wodę wlać do szklanki, wsypać sól i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. W rondelku na wolnym ogniu roztopić 75 g masła. Odstawić do wystudzenia. Obie mąki przesiać do miski. Wlać osoloną wodę i roztopione masło, po czym zagnieść ciasto. Następnie uformować w lekko spłaszczoną kulę i dokładnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
Pozostałe masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Utrzeć na gładką masę. Masę włożyć między dwa kawałki folii spożywczej. Rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Odstawić do lodówki na godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i przenieść na oprószoną mąką stolnicę. Tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkować na kwadrat o grubości 2 cm (środek ciasta może być nieco grubszy od boków). Na środek ciasta wyłożyć schłodzone, ale nie twarde masło – powinno mieć zbliżoną miękkość do ciasta. Rogi ciasta połączyć nad masłem, tworząc kopertę i zlepić. Ciasto rozwałkować, ponownie złożyć w kopertę i odstawić do lodówki na godzinę. Czynność powtarzać jeszcze 6 razy, obracając ciasto o 90 stopni.
Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Posypać go cynamonem i pokroić w kwadraty.
Jabłka obrać, pokroić w półksiężyce i ułożyć na kwadratach. Ciasto złożyć w trójkąty i zlepić. Następnie posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Powyższy przepis na ciasto francuskie wymaga trochę pracy i cierpliwości. Na szczęście możemy zakupić gotowe ciasto i przygotować rożka francuskiego na swój sposób, dobierając różne owoce, marmolady, ser lub czekoladę.

Komentarze