Przepis na chleb przyszłości

Kolejny odcinek z cyklu „chleb przyszłości” to zapowiedź, że mamy do czynienia z ciekawym przepisem wartym wypróbowania. Chleb przyszłości z poniższego wpisu, powstaje na bazie mąki żytniej i mąki pszennej graham, a dopełnieniem całości tego ciekawego składu są zdrowe dodatki w postaci słonecznika, pestek dyni i płatków owsianych.

Składniki:
25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 400 ml ciepłej wody, 150 g mąki żytniej typ 720, 200 g mąki żytniej razowej, 150 g mąki pszennej graham, 1 płaska łyżka soli, 4 łyżki płatków owsianych, 50 g pestek z dyni + do posypania, 100 g ziaren słonecznika + do posypania, 2 łyżki oleju rzepakowego + do formy, 1 łyżka syropu klonowego

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody i na chwilę odstawić. W tym czasie wszystkie mąki dokładnie wymieszać, dodać sól, płatki owsiane, pestki dyni i słonecznik. Mieszankę przesypać do misy miksera, dodać drożdżowy rozczyn i stopniowo wlewać pozostałą ilość wody, cały czas wyrabiając specjalnym hakiem na wolnych obrotach. Następnie wlać olej rzepakowy i syrop klonowy. Wyrabiać jeszcze przez około 10 minut. Misę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, tym razem przez około 5 minut. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki, a wierzch wygładzić namoczoną dłonią i posypać pestkami dyni i słonecznikiem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb piec 20 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie 35 – 40 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Studzić na kratce kuchennej.

Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka innych przepisów na chleb przyszłości. Jest on również do kupienia w samej piekarni. Natomiast, zważywszy na fakt, że moda na domowe pieczenie trwa w najlepsze, to podejrzewam, że duża grupa domowych piekarzy ma taki swój ulubiony chleb przyszłości.

Komentarze