Kolejny odcinek z cyklu „chleb przyszłości” to
zapowiedź, że mamy do czynienia z ciekawym przepisem wartym wypróbowania. Chleb
przyszłości z poniższego wpisu, powstaje na bazie mąki żytniej i mąki pszennej
graham, a dopełnieniem całości tego ciekawego składu są zdrowe dodatki w
postaci słonecznika, pestek dyni i płatków owsianych.
Składniki:
25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 400 ml ciepłej wody, 150 g mąki żytniej typ
720, 200 g mąki żytniej razowej, 150 g mąki pszennej graham, 1 płaska łyżka
soli, 4 łyżki płatków owsianych, 50 g pestek z dyni + do posypania,
100 g ziaren słonecznika + do posypania, 2 łyżki oleju rzepakowego + do formy,
1 łyżka syropu klonowego
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody i na chwilę odstawić. W tym
czasie wszystkie mąki dokładnie wymieszać, dodać sól, płatki owsiane, pestki
dyni i słonecznik. Mieszankę przesypać do misy miksera, dodać drożdżowy rozczyn
i stopniowo wlewać pozostałą ilość wody, cały czas wyrabiając specjalnym hakiem
na wolnych obrotach. Następnie wlać olej rzepakowy i syrop klonowy. Wyrabiać
jeszcze przez około 10 minut. Misę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i pozostawić
w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, tym razem przez około 5 minut.
Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki, a wierzch wygładzić namoczoną dłonią
i posypać pestkami dyni i słonecznikiem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb piec 20 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie 35 – 40 minut
w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Studzić na kratce kuchennej.
Na blogu Nowej Piekarni z Łukowa można odnaleźć kilka
innych przepisów na chleb przyszłości. Jest on również do kupienia w samej piekarni.
Natomiast, zważywszy na fakt, że moda na domowe pieczenie trwa w najlepsze, to
podejrzewam, że duża grupa domowych piekarzy ma taki swój ulubiony chleb
przyszłości.
Komentarze
Prześlij komentarz