Składniki:
- 450 gram pszennej mąki (najlepiej
typ 650);
- półtorej łyżeczki soli;
- 150 gram pszennej mąki razowej;
- dwie łyżeczki suszonych drożdży
instant;
- 380 ml letniej wody;
- 70 gram ziaren, które lubimy;
- liście z dwóch gałązek rozmarynu;
- 100 gram suszonych owoców, które
lubimy;
- 20 gram owsianych płatków;
Na początku nasze suszone owoce
siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy nasze
ciasto. Ciasto najlepiej jakby miało elastyczną konsystencję i
żeby odchodziło od ręki. Kiedy tą konsystencję uzyskamy to
zagniatamy przez 5 minut. Teraz prostokątną, najlepiej trzydziesto
centymetrową foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy
ciasto w foremce i przykrywamy szmatką z materiału. W tym momencie
odkładamy najlepiej w ciepłe miejsce na około od 2 do 3 godzin.
Zanim upłynie czas, kiedy nam to wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik do
200 stopni Celsjusza. Wsadzamy naszą formę do piekarnika i pieczemy
przez około pół godziny, aż chleb nabierze rumieńców. Wyjmujemy
nasz chleb z ziołami i ziarnami z piekarnika a następnie z formy.
Teraz studzimy na wyjętą z piekarnika kratkę. Tym sposobem mamy
swój, na własny sposób, chleb przyszłości.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz