Prosty chleb przyszłości


  We wcześniejszych postach wskazywałem różne wersje chleba przyszłości, a może najprostszym chlebem przyszłości będzie ten chleb, który lubimy jeść. Można rzec, że najprostszy chleb Słowian, według mnie, może być każdy chleb, który jest robiony na ziemiach polskich. Nie mówię tutaj o jakiś typowo zagranicznych przepisach, ale o chlebie robionym samemu. Możemy wtedy poeksperymentować i sprawić, żeby chleb nam smakował. Jestem zwolennikiem dodawania w kuchni ziół do smaku naszych potraw i wypieków. Tak samo uważam, jeżeli chodzi o wypiek chleba. Dlatego chciałbym dzisiaj, taki swego rodzaju chleb przyszłości, zademonstrować. Wyszperałem jakiś przepis na chleb z ziołami i ziarnami. Mam nadzieję, że i wam zasmakuje owy chleb.
Składniki:
- 450 gram pszennej mąki (najlepiej typ 650);
- półtorej łyżeczki soli;
- 150 gram pszennej mąki razowej;
- dwie łyżeczki suszonych drożdży instant;
- 380 ml letniej wody;
- 70 gram ziaren, które lubimy;
- liście z dwóch gałązek rozmarynu;
- 100 gram suszonych owoców, które lubimy;
- 20 gram owsianych płatków;
  Na początku nasze suszone owoce siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy nasze ciasto. Ciasto najlepiej jakby miało elastyczną konsystencję i żeby odchodziło od ręki. Kiedy tą konsystencję uzyskamy to zagniatamy przez 5 minut. Teraz prostokątną, najlepiej trzydziesto centymetrową foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy ciasto w foremce i przykrywamy szmatką z materiału. W tym momencie odkładamy najlepiej w ciepłe miejsce na około od 2 do 3 godzin. Zanim upłynie czas, kiedy nam to wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wsadzamy naszą formę do piekarnika i pieczemy przez około pół godziny, aż chleb nabierze rumieńców. Wyjmujemy nasz chleb z ziołami i ziarnami z piekarnika a następnie z formy. Teraz studzimy na wyjętą z piekarnika kratkę. Tym sposobem mamy swój, na własny sposób, chleb przyszłości.
  Smacznego!

Komentarze