Paluch rzymski to jeden z wielu produktów Nowej
Piekarni z Łukowa. Wyrabiany z mąki pszennej, mąki graham, drożdży i
niewielkiej ilości miodu, jest idealną przekąską między głównymi posiłkami.
Paluch rzymski wzbogacony jest dodatkiem zdrowych ziaren, dzięki czemu
wzbogacimy nasz organizm witaminami i minerałami zawartymi w słoneczniku czy siemieniu
lnianym. Palucha rzymskiego na domową modłę, możemy przygotować też sami,
korzystając z poniższego przepisu.
Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki letniej wody, 60 g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 320 g mąki pszennej typ 650, 180 g
mąki żytniej razowej, 2 łyżki oleju, 220 ml letniej wody, 1 łyżeczka przyprawy
do chleba staropolskiego
Dodatkowo do posypania: siemię lniane, sezam, słonecznik, mak itp.
Wykonanie:
Wieczorem z podanych składników przygotować zaczyn. Do miski pokruszyć
drożdże i rozpuścić je w wodzie. Dodać mąkę, całość wymieszać i przykryć lnianą
ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier, wodę olej i
przyprawę. Dłońmi, przez około 10 minut, wyrabiać ciasto do momentu, aż
przestanie się kleić do dłoni i będzie gładkie i sprężyste. W razie
potrzeby dodać odrobinę wody lub mąki. Ciasto można wyrabiać też mikserem z
hakiem. Ciasto ułożyć w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 części (każda
po około 60 g). Każdą część rozwałkować na okrągły placuszek i zwinąć w ciasny
rulonik. Paluchy zwilżyć w zimnej wodzie i posypać mieszanką ulubionych
ziaren. Gotowe paluchy ułożyć w większych odległościach od siebie na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Paluchy lekko naciąć (wzdłuż
przez środek). Piec około 20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika studzić
na kratce.
Świeże i pachnące paluchy rzymskie będą ciekawym
uzupełnieniem codziennego pieczywa. Warto od czasu do czasu pokusić się o
przygotowanie tej ciekawej z nazwy przekąski.
Komentarze
Prześlij komentarz