Paluchy rzymskie

Paluch rzymski to jeden z wielu produktów Nowej Piekarni z Łukowa. Wyrabiany z mąki pszennej, mąki graham, drożdży i niewielkiej ilości miodu, jest idealną przekąską między głównymi posiłkami. Paluch rzymski wzbogacony jest dodatkiem zdrowych ziaren, dzięki czemu wzbogacimy nasz organizm witaminami i minerałami zawartymi w słoneczniku czy siemieniu lnianym. Palucha rzymskiego na domową modłę, możemy przygotować też sami, korzystając z poniższego przepisu.

Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży, 1/4 szklanki letniej wody, 60 g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 320 g mąki pszennej typ 650, 180 g mąki żytniej razowej, 2 łyżki oleju, 220 ml letniej wody, 1 łyżeczka przyprawy do chleba staropolskiego
Dodatkowo do posypania: siemię lniane, sezam, słonecznik, mak itp.

Wykonanie:
Wieczorem z podanych składników przygotować zaczyn. Do miski pokruszyć drożdże i rozpuścić je w wodzie. Dodać mąkę, całość wymieszać i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
Następnego dnia do zaczynu dodać obie mąki, sól, cukier, wodę olej i przyprawę. Dłońmi, przez około 10 minut, wyrabiać ciasto do momentu, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodać odrobinę wody lub mąki. Ciasto można wyrabiać też mikserem z hakiem. Ciasto ułożyć w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 części (każda po około 60 g). Każdą część rozwałkować na okrągły placuszek i zwinąć w ciasny rulonik. Paluchy zwilżyć w zimnej wodzie i posypać mieszanką ulubionych ziaren. Gotowe paluchy ułożyć w większych odległościach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Paluchy lekko naciąć (wzdłuż przez środek). Piec około 20 minut do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.

Świeże i pachnące paluchy rzymskie będą ciekawym uzupełnieniem codziennego pieczywa. Warto od czasu do czasu pokusić się o przygotowanie tej ciekawej z nazwy przekąski.

Komentarze