Dzisiaj chciałam
zaproponować państwu paluchy rzymskie z mąki żytniej z otrębami. Są one bardzo
dobre dla osób, które muszą stosować dietę ze względu na cukrzycę i chore serce
itd. Są również bardzo dobre ze względu
na niski indeks glikemiczny. Za
każdym razem dostarczają organizmowi żelazo,
azot, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan. Pieczywo żytnie cechuje większa wilgotność
miękiszu, oraz zawiera więcej błonnika. Bogate jest w witaminy z grupy B. Dodatkowo
zwiększyłam wartość pieczywa dodając siemię lniane i zioła prowansalskie.
Paluchy rzymskie
z ziołami prowansalskimi doskonale
smakują z jajecznicą, bo dodają jej ciekawego ostrego smaku.
A Paluchy rzymskie z siemieniem lnianym mogą być jeszcze
napełnione farszem z pieczarkami i parówką. To doskonała przekąska na kolację
dla głodomorów,
które zużywają dużo energii na naukę. Poniżej prezentuję
przepis na paluchy i farsz do nich.
Składniki na około 32 paluchy rzymskie
- 540 g żytniego aktywnego zakwasu
- 680 g mąki żytniej
- 10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
- 275 ml wody
- Otręby żytnie
- Siemię lniane. Zioła prowansalskie
- 12 g soli
Wszystkie
składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiać na
niskich obrotach, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto
podzielić na pół, do jednej dodać garść siemienia lnianego. Do drugiej dodać
zioła prowansalskie i osobno zagnieść. Ciasto uformowane w dwie kulę, przykryć folią spożywczą i
odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Można również ciasto
pozostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano tylko formować paluchy
rzymskie i piec.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 paluchów z siemieniem i 16
paluchów z ziołami prowansalskimi. Z każdej uformować paluch rzymski około 10 cm długości i umieścić na oprószonej
mąką specjalnej blaszce do pieczenia.
Przykryć i pozostawić na około 30 minut do napuszenia w
temperaturze 25ºC, lub dłużej, zwłaszcza, jeśli ciasto było wyciągnięte z
lodówki lub pozostawione są w temperaturze niższej niż 25ºC. Powinny mniej
więcej podwoić objętość.
Paluchy Rzymskie przełożyć na blaszkę. Ostrym nożem lub
żyletką naciąć kilkakrotnie. Piec z parą w najwyższej temperaturze
piekarnika - około 250ºC przez około 20 - 25 minut, odwracając w
połowie pieczenia na druga stronę (niekoniecznie, ja tego nie robię).
Wyjąć, wystudzić na kratce
Bułka pyszna z
pieczarkami i parówką. Zachęcam: )
Składniki
o
Paluch rzymski
o
pieczarki - min. 500g
o
parówki - ilość dowolna
o
cebula
o
margaryna - do smażenia
o
przyprawy - do smaku (sól, pieprz, Vegeta)
Przygotowanie:
Na margarynie podsmażyć na złoty kolor cebulę. Następnie
dodać posiekane w kostkę pieczarki i posolić, aby puściły sok i dusić na małym
ogniu. Gdy pieczarki będą miękkie posypać pieprzem i vegetą. Do dosmaczonych
pieczarek dodać pokrojone parówki w koła, bądź kostkę w celu ich zagrzania.
Napełnić bułkę.
SMACZNEGO ....
SMACZNEGO ....
Komentarze
Prześlij komentarz