Paluch rzymski.



 

     Dzisiaj chciałam zaproponować państwu paluchy rzymskie z mąki żytniej z otrębami. Są one bardzo dobre dla osób, które muszą stosować dietę ze względu na cukrzycę i chore serce itd. Są również bardzo dobre  ze względu na niski indeks glikemiczny. Za każdym razem dostarczają  organizmowi żelazo, azot, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan.  Pieczywo żytnie cechuje większa wilgotność miękiszu, oraz zawiera więcej błonnika.  Bogate jest w witaminy z grupy B. Dodatkowo zwiększyłam wartość pieczywa dodając siemię lniane i zioła prowansalskie.
     Paluchy rzymskie z ziołami prowansalskimi  doskonale smakują z jajecznicą, bo dodają jej ciekawego ostrego smaku.
A Paluchy rzymskie z siemieniem lnianym mogą być jeszcze napełnione farszem z pieczarkami i parówką. To doskonała przekąska na kolację dla głodomorów,
które zużywają dużo energii na naukę. Poniżej prezentuję przepis na paluchy i farsz do nich.
    
Składniki na około 32 paluchy rzymskie
  • 540 g żytniego aktywnego zakwasu  
  • 680 g mąki żytniej
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
  • 275 ml wody
  • Otręby żytnie
  • Siemię lniane. Zioła prowansalskie
  • 12 g soli
     Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka wyrabiać na niskich obrotach, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na pół, do jednej dodać garść siemienia lnianego. Do drugiej dodać zioła prowansalskie i osobno zagnieść. Ciasto uformowane  w dwie kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 2 godziny. Można również ciasto pozostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano tylko formować paluchy rzymskie i piec.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 paluchów z siemieniem i 16 paluchów z ziołami prowansalskimi.   Z każdej uformować paluch rzymski  około 10 cm długości i umieścić na oprószonej mąką specjalnej blaszce do pieczenia.
Przykryć i pozostawić na około 30 minut do napuszenia w temperaturze 25ºC, lub dłużej, zwłaszcza, jeśli ciasto było wyciągnięte z lodówki lub pozostawione są w temperaturze niższej niż 25ºC. Powinny mniej więcej podwoić objętość.
Paluchy Rzymskie przełożyć na blaszkę. Ostrym nożem lub żyletką naciąć kilkakrotnie. Piec z parą w najwyższej temperaturze piekarnika - około 250ºC przez około 20 - 25 minut, odwracając w połowie pieczenia na druga stronę (niekoniecznie, ja tego nie robię).
Wyjąć, wystudzić na kratce

Bułka pyszna  z pieczarkami i parówką.  Zachęcam: )
Składniki
o   Paluch rzymski
o   pieczarki - min. 500g
o   parówki - ilość dowolna
o   cebula
o   margaryna - do smażenia
o   przyprawy - do smaku (sól, pieprz, Vegeta)

Przygotowanie:
Na margarynie podsmażyć na złoty kolor cebulę. Następnie dodać posiekane w kostkę pieczarki i posolić, aby puściły sok i dusić na małym ogniu. Gdy pieczarki będą miękkie posypać pieprzem i vegetą. Do dosmaczonych pieczarek dodać pokrojone parówki w koła, bądź kostkę w celu ich zagrzania. Napełnić bułkę.
SMACZNEGO ....

Komentarze