Marysia zawsze w lutym świętuje swoje
imieniny. Na tę swoją uroczystość zawsze zaprasza wszystkie swoje koleżanki.
Częstuje nas tylko na słodko. Raz kupiła dobry tort z Nowej Piekarni i upiekła pyszny sernik. W tym roku miała
dobrą napoleonkę i rożek francuski. A ja
nauczyłam się od mamy Agatki piec
babeczek i przyniosłam 30 babeczek owocowych. Moja koleżanka specjalizuje się w
pieczeniu szarlotek i przyniosła też dobre ciasto. Na drugi rok zachęcałyśmy
Marysię żeby zrobiła jeszcze dobre
kanapki z chleba słoneczko i chleba przyszłości z Nowej Piekarni, bo to bardzo
dobre pieczywo. Obiecała, że jak doczeka to będziemy kosztować jakieś wyroby z
Nowej Piekarni, bo bardzo jej smakują. Teraz chciałam zachęcić Państwa do
upieczenia napoleonki na jakieś specjalne okazje. Zapraszam : )
NAPOLEONKA KREMÓWKA
Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 kostka masła
- 3 szklanki mleka (po 250 ml)
- 1 płat ciasta francuskiego (gotowego)
Wykonanie:
Ciasto francuskie przecięłam na pół. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i upiekłam 2 placki. Ugotowałam mleko z cukrami, do budyniu dosypałam mąkę pszenną wymieszałam i rozprowadziłam w połowie szklanki zimnego mleka. Rozpuszczony budyń wlałam do gotującego mleka, ugotowałam i wystudziłam. Masło utarłam i stopniowo dodawałam wystudzony budyń i cały czas ucierałam.
Ciasto francuskie przecięłam na pół. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni i upiekłam 2 placki. Ugotowałam mleko z cukrami, do budyniu dosypałam mąkę pszenną wymieszałam i rozprowadziłam w połowie szklanki zimnego mleka. Rozpuszczony budyń wlałam do gotującego mleka, ugotowałam i wystudziłam. Masło utarłam i stopniowo dodawałam wystudzony budyń i cały czas ucierałam.
Zrobiłam masę budyniową.
Masę nałożyłam na pierwszy placek i przykryłam drugim
plackiem.
Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem i włożyłam do lodówki. Schłodzone ciasto należy kroić ostrym nożem.
Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem i włożyłam do lodówki. Schłodzone ciasto należy kroić ostrym nożem.
Propozycja:
Napoleonkę można zrobić na kruchym cieście.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1/2 kostki masła
Wykonanie:
Z wymienionych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 2 części. Rozwałkować i upiec 2 placki w blaszce o wymiarach 22/22 cm. Następnie zrobić masę taką jak podałam w przepisie.
Z wymienionych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na 2 części. Rozwałkować i upiec 2 placki w blaszce o wymiarach 22/22 cm. Następnie zrobić masę taką jak podałam w przepisie.
Komentarze
Prześlij komentarz