Zdrowotne i smakowe walory bułki grahamki są w
większości przypadków powszechnie znane. Walory te zawdzięczamy mące graham,
którą pozyskuje się z całego ziarna pszenicy. W porównaniu do mąki
razowej, gdzie całe ziarno mielone jest jeden raz, mąkę graham pozyskuję się etapowo.
Najpierw ziarno jest rozdrabniane na części, czyli bielmo, otręby i zarodki.
Bielmo jest drobno mielone na białą mąkę, do której dodaje się grubo zmielone
pozostałe części ziarna, które to zawierają najwięcej drogocennych dla nas
składników. Z tego też względu bułka kajzerka jest bardziej bogatsza w witaminy
i minerały od bułki ze zwykłej białej mąki. Poniżej przepis na bułki grahamki.
Składniki:
350 g mąki pszennej graham, 100 g mąki pszennej typ 650, 25 g otrębów
pszennych, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki drożdży instant, 280 ml letniej
wody, 1 łyżka masła do posmarowania bułek
Wykonanie:
Obie mąki połączyć w misce. Dodać sól, otręby i drożdże. Wszystko
dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać letnią wodę i dokładnie wyrobić ciasto - odpowiednio
długo, aby było miękkie i elastyczne, W razie konieczności dolać odrobinę
wody.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części i z każdej uformować
okrągłą bułkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, włożyć blachę z bułkami i
piec 20 minut. Upieczone grahamki przełożyć na kuchenną kratkę i jeszcze ciepłe
posmarować roztopionym masłem, bułki będą lśniące.
Bułki grahamki mogą być idealnym uzupełnieniem dla
codziennego pieczywa. Jest ono podstawą naszej codziennej diety i jak podkreślają
specjaliści należy dbać o jej odpowiednią różnorodność. Dlatego warto pokusić
się o smakowitą grahamkę choćby na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz