Na dobre śniadanie - grahamki

Zdrowotne i smakowe walory bułki grahamki są w większości przypadków powszechnie znane. Walory te zawdzięczamy mące graham, którą pozyskuje się z całego ziarna pszenicy. W porównaniu do mąki razowej, gdzie całe ziarno mielone jest jeden raz, mąkę graham pozyskuję się etapowo. Najpierw ziarno jest rozdrabniane na części, czyli bielmo, otręby i zarodki. Bielmo jest drobno mielone na białą mąkę, do której dodaje się grubo zmielone pozostałe części ziarna, które to zawierają najwięcej drogocennych dla nas składników. Z tego też względu bułka kajzerka jest bardziej bogatsza w witaminy i minerały od bułki ze zwykłej białej mąki. Poniżej przepis na bułki grahamki.

Składniki:
350 g mąki pszennej graham, 100 g mąki pszennej typ 650, 25 g otrębów pszennych, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki drożdży instant, 280 ml letniej wody, 1 łyżka masła do posmarowania bułek

Wykonanie:
Obie mąki połączyć w misce. Dodać sól, otręby i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać letnią wodę i dokładnie wyrobić ciasto - odpowiednio długo, aby było miękkie i elastyczne, W razie konieczności dolać odrobinę wody.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części i z każdej uformować okrągłą bułkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, włożyć blachę z bułkami i piec 20 minut. Upieczone grahamki przełożyć na kuchenną kratkę i jeszcze ciepłe posmarować roztopionym masłem, bułki będą lśniące.

Bułki grahamki mogą być idealnym uzupełnieniem dla codziennego pieczywa. Jest ono podstawą naszej codziennej diety i jak podkreślają specjaliści należy dbać o jej odpowiednią różnorodność. Dlatego warto pokusić się o smakowitą grahamkę choćby na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Komentarze