Kruche babeczki z owocami i kremem budyniowym.

  Nie wiem jak u was ale u mnie w takie mroźne dni ciepłe babeczki z owocami pojawiają się dość często. To chyba jest najlepszy czas na tego typu smakołyki. Dlatego dzisiaj chciałbym wam zaproponować babeczki z owocami oraz budyniowym kremem. Jak zawsze składniki oraz przygotowanie zamieszczam poniżej. Składniki są na około 24 babeczki.
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki;
- 5 łyżek cukru pudru;
- szczypta soli;
- 20 dag masła;
- 1 żółtko;
Krem
- 120 gram masła;
- budyń waniliowy z cukrem (wychodzi coś około 60g);
- łyżeczka z soku z cytryny;
- owoce (np. winogrona bezpestkowe, truskawki, brzoskwinie, wypestkowane czereśnie);
Dodatkowo
- galaretka cytrynowa
  Kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami przygotowujemy następująco.
Na początek na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i wbijamy żółtko. Cisto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i schładzamy na około 2 godziny w lodówce. Potem takie schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy podsypując mąką. Nieco większą szklanką o średnicy foremek na babeczki wycinamy kółka. Kładziemy na foremce, a następnie ostrożnie wciskamy do środka. Palcami dociskamy do brzegów foremki,a drugą foremką ściskamy lekko ciasto. Nakłuwamy widelcem dno. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
  Wstawiamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około kwadrans. Kiedy babeczki nam się upieką to delikatnie wyjmujemy z foremek odwracając je do góry. Ostawiamy je do całkowitego przestudzenia.
Przechodzimy do zrobienia naszego kremu. Gotujemy budyń w mniejszej ilości mleka niż jest podane na opakowaniu. Studzimy to. Następnie ucieramy masło na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Jak mamy przygotowany tak krem to smarujemy babeczki i dowolnie rozkładamy umyte, pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Potem galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje smarujemy babeczki i wstawiamy do lodówki na około 2.5 h.
  Smacznego!

Komentarze