Coś z włoskiego

Włoska kuchnia cieszy się w Polsce dużą popularnością. Jednym z jej przedstawicieli jest pieczywo, które podobnie jak u nas posiada wiele ciekawych odmian. Jedną z nich jest ciabatta, czyli pszenny chlebek wyrabiany przeważnie z białej mąki. Popularnością cieszą się również bułki, które przygotowuje się w niemal taki sam sposób jak chleb. I w nawiązaniu do bułek warto wspomnieć, że w Nowej Piekarni z Łukowa możemy zakupić bułeczki o delikatnie zmienionej nazwie, czyli ciabata duża i ciabata mała. Poniżej zaś prezentuję przepis na cebulową ciabattę z ziołami i będzie ona w formie dwóch bochenków.

Składniki na zaczyn:
1 szklanka mąki pszennej typ 550 lub 650, 1/2 łyżeczki drożdży instant, 120 ml ciepłej wody
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 550 lub 650, 1,5 łyżeczki drożdży instant, 160 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki oliwy, 2 średnie cebule, 2 łyżeczki przypraw – rozmaryn, zioła prowansalskie lub czosnek

Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Dzień wcześniej (wieczorem), do większego naczynia wsypać mąkę oraz drożdże. Zalać ciepłą wodą i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 8 do 10 godzin.
Przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać zaczyn i wymieszać. Dodać połowę mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do ciasta dodać drugą połowę mąki, sól, oliwę, podsmażoną cebulę i przyprawy. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 2 godziny.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Delikatnie rozciągając, aby nie naruszyć włókien, uformować 2 bochenki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Delikatnie przełożyć na nią chlebki. Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni.

Miłośników włoskich smaków nie trzeba zbytnio zachęcać do samodzielnego upieczenia ciabatty. Pozostałych zachęcam do zakupienia tego pieczywa i może to być zarówno bułka ciabata z Nowej Piekarni, jak i ciabatta w formie bochenka.

Komentarze