Włoska kuchnia cieszy się w Polsce dużą popularnością.
Jednym z jej przedstawicieli jest pieczywo, które podobnie jak u nas posiada
wiele ciekawych odmian. Jedną z nich jest ciabatta, czyli pszenny chlebek
wyrabiany przeważnie z białej mąki. Popularnością cieszą się również bułki,
które przygotowuje się w niemal taki sam sposób jak chleb. I w nawiązaniu do
bułek warto wspomnieć, że w Nowej Piekarni z Łukowa możemy zakupić bułeczki o
delikatnie zmienionej nazwie, czyli ciabata duża i ciabata mała. Poniżej zaś
prezentuję przepis na cebulową ciabattę z ziołami i będzie ona w formie
dwóch bochenków.
Składniki na zaczyn:
1 szklanka mąki pszennej typ 550 lub 650, 1/2 łyżeczki drożdży instant,
120 ml ciepłej wody
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej typ 550 lub 650, 1,5 łyżeczki drożdży instant, 160
ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki oliwy, 2 średnie cebule, 2
łyżeczki przypraw – rozmaryn, zioła prowansalskie lub czosnek
Wykonanie:
Przygotować zaczyn. Dzień wcześniej (wieczorem), do większego naczynia
wsypać mąkę oraz drożdże. Zalać ciepłą wodą i wymieszać. Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na 8 do 10 godzin.
Przygotować ciasto. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać zaczyn i wymieszać.
Dodać połowę mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
na 2 godziny. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do ciasta dodać
drugą połowę mąki, sól, oliwę, podsmażoną cebulę i przyprawy. Całość wymieszać,
przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 2 godziny.
Stolnicę lekko oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części.
Delikatnie rozciągając, aby nie naruszyć włókien, uformować 2 bochenki. Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Delikatnie przełożyć na nią
chlebki. Piec 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Miłośników włoskich smaków nie trzeba zbytnio zachęcać
do samodzielnego upieczenia ciabatty. Pozostałych zachęcam do zakupienia tego
pieczywa i może to być zarówno bułka ciabata z Nowej Piekarni, jak i ciabatta w
formie bochenka.
Komentarze
Prześlij komentarz