Bardzo chciałam
urozmaicić sobie moje niezbyt smaczne kanapki do pracy na drugie śniadanie, bo
były mdłe i niezbyt smaczne. Kiedy znalazłam przepis na ciabattę to pomyślałam,
że to dobry pomysł na zjedzenie atrakcyjnie wyglądającej i bardzo smacznej kanapki
z pysznym wkładem. To jest bułka pyszna i bardzo smakowicie wyglądająca. Żałuję,
że wcześniej ciabatty nie odkryłam. I tego
przepisu na mega kanapkę z ciabattą w roli głównej. Jest to płaska
prostokątna duża bułka, wypiekana według
tradycyjnej włoskiej receptury. Charakteryzuje ją chrupiąca skórka o wyjątkowym
zapachu i dużymi porami w strukturze miąższu. W smaku bardzo przypomina polskie tradycyjne
pieczywo na zakwasie.
Pokrojona w kromki i przełożona wędliną, sałatą i serem,
oraz posmarowana sosem musi być bardzo smaczna.
Pragnę państwu zaprezentować dobry przepis na tę ciabattę i super pomysł na mega kanapkę do szkoły lub pracy. Smacznego :
)
Składniki na zaczyn:
- 7 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suchych
- 200 ml letniej wody
- 175 g mąki pszennej chlebowej
Świeże drożdże rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach letniej wody
(drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Mąkę przesiać do naczynia, dodać
rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i wymieszać, by otrzymać jednolite
ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w ciepłe
miejsce (najlepiej na noc, by rankiem piec).
Składniki na ciasto:
- 7 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suchych
- 30 ml (2 łyżki) mleka, letniego
- 200 ml letniej wody
- 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
- 325 - 340 g mąki pszennej chlebowej
- 7,5 ml (1,5 łyżeczki) soli
W naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem (drożdże
suche wystarczy wymieszać z mąką). Dodać do naszego 12-godzinnego zaczynu,
razem z wodą i oliwą, wymieszać. Dodawać stopniowo 325 g mąki i sól, miksując
cały czas mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być,
niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksować około 5 minut, aż ciasto
będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia (można dodać dodatkową
mąkę - 15 g).
Przykryć ciasto ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny. Powinno nawet potroić swoją objętość.
Dużą blachę obsypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i
nurzając' ręce w mące oraz WAŻNE - unikając ugniatania, raczej rozciągając -
uformować 2 płaskie bochenki, w kształcie prostokąta, o grubości około 2,5 cm.
Obsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na
dodatkowe 20 minut.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 220ºC. Bochenki
powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos.
Lekko przestudzić na kratce, podawać ciepłe.
Smacznego :-).
A tu prezentuję pomysł na kanapkę z ciabattą smaczną i mam
nadzieję zdrową.
1 duża płaska
ciabatta (lub kilka dużych kromek chleba)
6 plastrów ulubionego żółtego sera
6 plastrów szynki lub ulubionego pieczonego mięsa
plasterki salami
listki bazylii
liście sałaty
sos:
4 łyżki majonezu
garść listków bazylii
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
Składniki sosu zmiksuj. Pieczywo przekrój na pól lub pokrój
w kromki. Posmaruj sosem i warstwami układaj ser, wędliny i sałatę. Przykryj posmarowaną sosem
górną częścią ciabatty lub drugą kromką chleba i dociśnij. W przypadku dużej
ciabbaty pokrój ją na mniejsze kawałki. Kanapki zapakuj w papier śniadaniowy.
Komentarze
Prześlij komentarz