Ciabatta - mega kanapka.



     Bardzo chciałam urozmaicić sobie moje niezbyt smaczne kanapki do pracy na drugie śniadanie, bo były mdłe i niezbyt smaczne. Kiedy znalazłam przepis na ciabattę to pomyślałam, że to dobry pomysł na zjedzenie atrakcyjnie wyglądającej i bardzo smacznej kanapki z pysznym wkładem. To jest bułka pyszna i bardzo smakowicie wyglądająca. Żałuję, że wcześniej ciabatty nie odkryłam.  I tego przepisu na mega kanapkę z ciabattą w roli głównej. Jest to płaska prostokątna  duża bułka, wypiekana według tradycyjnej włoskiej receptury. Charakteryzuje ją chrupiąca skórka o wyjątkowym zapachu i dużymi porami w strukturze miąższu.  W smaku bardzo przypomina polskie tradycyjne pieczywo na zakwasie.
Pokrojona w kromki i przełożona wędliną, sałatą i serem, oraz posmarowana sosem musi być bardzo smaczna.
Pragnę państwu zaprezentować dobry  przepis na tę ciabattę i super pomysł na  mega kanapkę do szkoły lub pracy. Smacznego : )

Składniki na zaczyn:
  • 7 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suchych
  • 200 ml letniej wody
  • 175 g mąki pszennej chlebowej
Świeże drożdże rozpuścić dokładnie w 3 łyżkach letniej wody (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Mąkę przesiać do naczynia, dodać rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i wymieszać, by otrzymać jednolite ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce (najlepiej na noc, by rankiem piec).
Składniki na ciasto:
  • 7 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suchych
  • 30 ml (2 łyżki) mleka, letniego
  • 200 ml letniej wody
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • 325 - 340 g mąki pszennej chlebowej 
  • 7,5 ml (1,5 łyżeczki) soli
W naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką). Dodać do naszego 12-godzinnego zaczynu, razem z wodą i oliwą, wymieszać. Dodawać stopniowo 325 g mąki i sól, miksując cały czas mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być, niemożliwością byłoby zagniatać je ręcznie. Miksować około 5 minut, aż ciasto będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek naczynia (można dodać dodatkową mąkę - 15 g).
Przykryć ciasto ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 2 godziny. Powinno nawet potroić swoją objętość.
Dużą blachę obsypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i nurzając' ręce w mące oraz WAŻNE - unikając ugniatania, raczej rozciągając - uformować 2 płaskie bochenki, w kształcie prostokąta, o grubości około 2,5 cm. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na dodatkowe 20 minut.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 220ºC. Bochenki powinny być jasnozłote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos. Lekko przestudzić na kratce, podawać ciepłe.
Smacznego :-).

A tu prezentuję pomysł na kanapkę z ciabattą smaczną i mam nadzieję zdrową.

 1 duża płaska ciabatta (lub kilka dużych kromek chleba)
6 plastrów ulubionego żółtego sera
6 plastrów szynki lub ulubionego pieczonego mięsa
plasterki salami
listki bazylii
liście sałaty

sos:
4 łyżki majonezu
garść listków bazylii
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Składniki sosu zmiksuj. Pieczywo przekrój na pól lub pokrój w kromki. Posmaruj sosem i warstwami układaj ser,  wędliny i sałatę. Przykryj posmarowaną sosem górną częścią ciabatty lub drugą kromką chleba i dociśnij. W przypadku dużej ciabbaty pokrój ją na mniejsze kawałki. Kanapki zapakuj w papier śniadaniowy.

Komentarze